Hi ibu2..nak tanya, boleh makan ubat selsema tak sbb dah 4 hari selsema tak selesa hidung tersumbat?

Ubat selsema#advicepls

16 Balas

Saya pun sedang pregnant 12 weeks, and kemarin baru start batuk2, tekak sakit, demam dan selesema hidung tersumbat. Semalam saya pergi ke klinik sbb dah tak tahan sangat, kepala pun rasa berat je, selera makan pun takde. Kesian kan anak dlm perut tak dpt makan proper. Saya inform Dr yg saya sedang pregnant 12 minggu, then Dr bg ubat yg sesuai yg agak 'mild' sesuai utk kita. Dgn antibiotic sekali. Alhamdulillah harini makin baik kesihatan saya. ☺️ lebih baik puan pergi jumpa Dr ye.

1y ago

Seperti saya ada mention diatas, adalahlah lebih baik puan pergi ke klinik ibu dan anak, dan dapatkan nasihat Dr dulu ye sebelum consume ubat.

Hai..sebaiknya ke klinik dahulu puan. rujuk doktor dan maklumkan awak sedang mengandung dan ada x ubat selsema/batuk yg boleh dimakan/minum utk ibu hamil..saya pernah mkn ubat selsema dan batuk khas utk ibu mengandung. Rujuk dktor ye..jgn ke farmasi, pergi klinik. Kalau farmasi yg ada pakar ubat, boleh..takut staf biasa diorg x tahu.✌️

kena consult doc dulu. klu x silap sy, ada satu or dua jenis je ubat selsema yg ibu mengandung boleh makan. sy since pregnant setiap bulan batuk selsema. nak xnak mmg ulang alik klinik jelah. selagi xpi klinik, selagi tu xsembuh. and ubat yg sama je doc bg setiap kali pergi

sy bkn stkat slsema je,btuk siap rase sakit kt parut ceaser pon still btahan.xkn risikokn baby dgn ubat2.bertabah je la.sy syg ank lg dr diri sndri.sbb bnda kite x nmpk ape yg boleh jejaskn bby dlm rahim.amik kmgkinan tburuk tuk elak jd lbih buruk.

spnjng preggy tak pnah makan ubat batok or selseme sbb sume ckp bahaye.. so sy pakai streamer jeee tok bg hilang gatal idong.. sbb streamer oral kan.. 😅 plus yg bebetol selamat nak makan pcm sahaje.. 😅 lain kene jmpe doc for advice..

Saya ada sekali tu selesema teruk, then saya pegi farmasi mintak ubat selesema utk ibu mengandung. Jangan terus makan ubat yg ada kat rumah tu tau. Takut tak sesuai dengan preggy mommy.

loratadine boleh makan. sbb sy pon pernah selsema time preggy n doc bg ubat tu. tp sis tetap kena ke doctor supaya doc boleh check further n prescribe ubat yg sesuai ntuk sis

Sy ada mkn ubt selsema tpi lps doktor check dn bgi ...sis kena gincheck dlu dgn doktor xboleh mkn sebarangan ye

saya kerap selsema.doktor bg mkn ubat selsema warna putih.tp sy mkn separuh je.kalau dh stop selsema,tak mkn

ubat selsema untuk pregnant loratadine je. sbb ubat selsema yg mengantuk tuu tak elok untuk ibu mengandung.