GDM lepas minum air gula

Tumpang tanya di sini sesiapa ada pengalaman yg sama. Saya ada amalkan susu formula masa mengandung. Minum air gula minggu ke 28 terus sangkut (perlu minum sekali sahaja). Boleh jadi ke sebab susu tu? Sbb family history mmg bebas kencing manis. #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

11 Balas

Saya masa awal2 mengadung minum susu anlene. Lpstu cek gula asyk tinggi je . Terus stop. Sy tanya Nurse , nurse ckp mayb kandungan dlm susu tu tinggi, tambah2 yg ada perasa. Doc bgtw ambk susu hl pun dah ok. So saya consume susu hl je . Masa 13w dh minum air gula sbb family ada diabetes., result border 😂 . So kena repeat 28w .

awal pregnant sy minum susu anmum...berat mendadak naik ..dkt 5 kg..naik minum sekotak je pastu trus tukar frisomum.. alhamdulilah skrg berat naik ideal...nurce kata susu anmum memg byk gula..spe minum berat bdn mendadak naik...susu anmum ni sesuai untk org yg kekurangan berat bdn je

faktor umur jugk.. sy preggy anak no2 skrg, first minum x sangkut tapi kali ke2 sangkut.. boleh jd sbb susu jugak.. n susu kalau boleh minum jarak 4jam sblm n slepas makan ubat..

Kalau sis dpt minum susu kambing, brand lazz, rizki, or wildan. In Shaa Allah, Tu blh kawal gula juga sis. Kalau minum susu preg mum tu gula tinggi sis

kebanyakan susu formula ada gula tambahan dan karbohidrat >15g / serving. Boleh cek kat label pek/ tin susu formula.

Nurse pernah nasihat saya utk minum susu biasa yg low fat punya sbb susu formula masa mengandung tu tinggi gula..

Kena tengok juga pada cara pemakanan. Alhamdulillah saya pun minum susu formula tapi tak sangkut

mgkin jgk sbb family history mommy.. insyaAllah lps bby lahir ok.. ☺️☺️☺️

Cara pemakanan pulak cmne? Sy amalkan susu formula jgk tp xpernah sangkut pun

Pilih susu yg tak ada gula lgsg