Baby makan makanan org dewasa

Hi, tumpang tanya.. baby sebesar brape bulan ye boleh makan makanan org dewasa? Pergi KK checkup 12m, misi suruh bagi nasi yg macam org dewasa makan.. boleh ke?

8 Balas

9-11 bulan dah boleh start bagi bubur/nasi lembut plus finger food mcm buah buahan, sayur sayuran. finger food ni contoh potongan buah kecik yang baby boleh amik dgn jari dia sendiri.

Boleh sbb dah umur setahun kan. Dah ada gigi. klu nk bagi buah potong dadu dulu dan sayur potong kecik2 as finger food.

12 bulan mmg da bole sangat tu.. Sy bg masa baby sy dah 8 bulan sebab baby da pandai kunyah. Ayam sayur potong kecik2

saya dah start kasi baby saya makan nasi impit semasa umur dia 10bulan. nasi impit dan kuah sup kira soto ayam la 😊😊

3y ago

memang sedap. hehehe. utk baby saya x bubuh garam, sy asingkan siap. dan utk saya bw bekal pegi keje saya masukkan garam sikit 😊😊

Saya pergi KK pun nurse bagitau bayi 9m boleh makan sayur yang dipotong kecil dan tk perlu blend hehe

umur setahun boleh dah bagi mcm makanan org dewasa. ada dlm buku baby.

Boleh sis,,pastikan banyak mnum air la

boleh sis.