Trimester 3

Trimester ketiga ni ujian dia mcm mana ya? Boleh share pengalaman? Sy 27 week, minggu depan masuk masuk trimester ketiga, tapi dah sakit pinggang, perut keras, breast sakit sgt, cepat letih..... Mcm nak rehat ja... Tolong...

20 Balas

Bertabah ye sis, sy dah 37w+, memang sakit sgt celah² tu dengan rasa menekan dekat bawah, perut sy pulak jenis besar tajam n condong ke bawah, memang sakit sgt nak tdo pon xboleh dah sebab kerap ke tandas, tdo pon xtahu dah nak posisi mcm mana, sy pulak dari awal sebelum pregnant memang dah ade sakit belakang, skrunk lg teruk bila dah hujung², kaki pon dah bengkak, hari² terpakse mintak suami urut kan, tapi kan sis sy xrasa semua tu beban tapi nikmat sbb xsemua dapat rasa nikmat tu, lagi seronok bila rasa baby tu gerak, tendang, dia mengeras walaupon sakit sy seronok ,sy tak sabar nak sambut kedatangan dia 🥰

5y ago

Xpe sis, nanti bila dah bersalin sis tgk anak sis, sis mesti rasa bahagia sgt² ,nikmat yg Allah kurniakan amanah yg Allah titip kan utk kita dgn gelaran ibu yg darjat nya di angkat tinggi.

saya alhamdulillah dah 33 week skg ni next week masuk 34 week ,sepanjang masuk trimester 3 ni bawah breast selalu sakit bila baring belah kiri paksa letak bantal kalau nak tidur ,asyik nak kencing,pinggul pinggang semua sakit,kadang kaki pun pandai lenguh lpas tu sy sapu lah minyak serai mas baru lah okey..selera makan bertambah2 adoi..dah la gdm ..perut makin besar dgn baby ni makin aktif pula hihi,sy harap mummy2 smua dpt bertahan ya apa ha cabaran yg dtg sewaktu trimester 3 ni ,doa bnyk2 dan minta kerjasama suami juga utk urut mana2 bhg yg lenguh2 tu ..

sy 5w preg threatened miscarriage..boleh kata setiap ari bleeding smpai sekarang wlaupun bedrest..5kali injection smpai 15w ..morning sickness smpai 24w..klua masuk hospital..berkali2 masuk muncung itik tu tapi pv sume clear..dktr pun xtau knpe bleeding..masuk 25w strt sakit pinggang,kaki kejang,sakit ari2,celah kang2...now dah 34w and still counting...semoga sy terus kuat💪

5y ago

tahniah fiona...semoga dipermudahkan segala nya hingga selamat bersalin..mmg sgt letih,sakit n takot faced semua ni..tapi kita kena stay positive ya 😊

Saya sekarang 35 week, asyik nak pergi tandas je, perut kerap lapar, kerap pedih ulu hati, kerap tak boleh nafas sebab nafas pendek, kaki kerap cramp masa tidur, ari ari rasa sakit, kangkang sakit, pinggang lagi bertambah sakit, susah nak lena tidur malam. Dah hujung2 ni semuanya makin bertambah tak selesa 😅

5y ago

Hahahaha. Nak buat macam mana, nak kena hadap. Semua yang mengandung akan rasa macam macam sakit tu 😂

Dh mula rs tidur yg kurang dr sepatutnya, kerap ke toilet sbb kencing, cpt rs dahaga, cepat penat, nk tukar2 posisi tidur kena angkat skali dgn perut kalau x nanti sakit kt area tu, sakit belakang, nk bangun pun kena ambik ms, solat pun dh duduk atas kerusi.. kandungan dh 37 minggu 9 hari

5y ago

yer betul.. mmg akan rasa mcm tu.. sy 37 weeks 5 hari..

Sy hari tu mmg kerap sakit pinggang, lenguh2 bdn & cpt letih. Nk jln jauh @ lama2 pon xlarat, cpt mengah. Tambah2 klu dh baring, bila nk bangun blk tu Allah je tau seksanya mcm mana. Susah nk bergerak..dr pinggang ke peha tu mcm2 rasa sakit..😅 Tidur pon X lena sbb asyik rasa xselesa.

4y ago

setiap anak lain2 pglmnnya sis.. anak yg mula dlu asyik kaki krem je😅

Saya sekarang nak masuk 32 weeks . Dah rasa sakit time jalan , celah celah peha ni sakit lagi lagi bila naik tangga. Nak tidur , kalih badan pun perghh rasa dia . Semoga kita sentiasa kuat untuk baby kita 😊

5y ago

Amiinnnn heabt ibu2 disini

Setiap trimester bkn azab sis, tp nikmat dlm setiap fasa.. itulah pengorbanan seorang ibu UTK melahirkan zuriat yg bukan semua wanita memilikinya.. ☺️

5y ago

It's ok.. insyaallah Allah akan memudahkan urusan kita semua utk melalui fasa seterusnya☺️

Sy pon trimester ketiga . Dh xlarat nak bngun la apa la .. tp gagah jugak .. kekadang tu boleh mngada² dgn suami .. nasib suami layan prangai ngada² tu

Sakit pinggang. Sakit bhgian pelviks. Nk berjalan pun sakit. Terpakse jalan slow2. Makan pun kurg. Skli sehari je. Dan kuat berpeluh. Hmm

5y ago

Sme sy pun bru mglmi sakit bhgian pelvis,29 week sis da bpe week?