lusa czer. mula2 x debor. skrng debor mikir cemana nk jaga luka. nk mandi. nak bongkok. nak solat

TOLONGG ..ANXIOUSNYA😭😭😭😭😭

2 Balas

luka tu nanti make sure selalu kering, tak lembap. mandi je macam biasa, tapi lepas mandi lap luka sampai kering, better lap dengan cotton ball + air suam. 1 swipe 1 cotton ball, pastu tukar cotton lain 1 swipe lagi, untuk elak kuman, then kalau boleh kipaskan biar betul2 kering. kalau time rehat2 tu, baring pastu dedahkan area luka tu so that dia berangin, kering tak berpeluh. nak bongkok tu untuk seminggu dua rasa sakit la sikit, sebab luka czer+sakit rengat. kalau dah baring, pastu nak bangun ke duduk tu amik masa sikit, pastu nak mula melangkah pun amik masa. tapi sekejap je, seminggu dua cam tu pastu okay dah. kalau nak solat tu takde la sis. lepas czer, kita dah keluar nifas. nifas pulak max 60 hari.

3mo ago

owhhh mcm tu . ya Allah lega sikit baca.. tq awak 🥲❤️

nak solat? nifas mana boleh solat