Fever

Tips redakan suhu baby bila demam. 1. Bila anak demam pastikan check suhu setiap sejam. 2. Bila suhu lebih dari 37.5°c so means baby dah start demam 3. Rajin basahkan bhgian dahi, ketiak, peha dan badan baby. 4. Mandikan baby dgn air sejuk bila suhu lebih dari 38°c (start basahkan dari kaki. Kepala plg last) 5. Suhu baby lebih dari 39°c cepat2 bawak g emergency. Doktor akn bagi ubat masuk bontot. 6. Baby demam lebih dari 3 hari dgn suhu yg tinggi terus bwk ke emergency utk amik darah yer mommies. Jgn tunggu lama2 Pastikan mommies monitor suhu baby setiap 30 minit atau sejam. Jangan biar suhu baby cecah 40°c sbb risiko tinggi kena sawan. Bila kena sawan sgt bahaya untuk otak baby.

1 Balas

Tq sebab kongsikan tips ni... 😣 anak baru 6 bulan, tetiba demam ni. Bawa klinik, dapat ubat. Seminggu x ok, batuk & kahak pulak sekarang. Tadi bawa pegi hospital. Check darah jangkitan virus 😭 nak pecah jantung dibuatnya

5y ago

1st day demam dah bawa.. Lepastu demam ok dah, selsema & batuk pulak. Lepas seminggu demam balik. Ngan selsema & batuk kahak... Tq, nanti saya belikan buah orange 😁