buku pink beranak

tiada buku pink, selepas beranak di hospital perlu check up di klinik, misi akan buka buku pink tak?

10 Balas

Mcm tak. Dorg hnya bukak buku utk baby awk je. tapi apa2 pon kalu awk masih preggy biar laa lambat pegi ja bukak buku pink. Kena marah belakang cerita, manatau nasip ok dpt misi yg bagus dia buatkan je x bnyk songeh hihihi. Mcm sy dlu 2019 bukak buku pink tunggu hari je lgi, tpi nasip misi x marah. 2X appointment selang 2 minggu dah bersalin. Bkn apa, takut nnti nak buat surat beranak baby tuu payah urusan dia sbb takda rekod dri buku pink. Kita buat surat beranak baby kena bawa buku pink jg kat JPN nnti.

jgn takut..sya pon skrg preggy 6bulan xbuka buku lg, bgtau misi nk bukaa buku,dia kata mai ja buka wlaupon dh lmbt..doktor akan marah skit je sbb dlm 4 bulan tu fasa penting bg baby dan ibu, masa 7 bulan tu pon penting utk detect masalah baby dan ibu.. kalau xnak hadap doktoe atau misi mulut kepoh, baik buka swasta dlm rm250 jugak la..pastu check up kk mcm biasa.hehehe janji ibu anak slmt..pegi je buka

Selagi belum bersalin pergi buka walau dah lambat. Nurse akan ambik darah masa buka buku, penting tu utk cek hiv, kumpulan darah & lain2. Kalau nurse marah pun pekakkan telinga je sis, 10 minit je dia bebel yang penting dapat pemeriksaan yang lengkap dan percuma, kecuali sis mampu boleh juga buka kat klinik swasta. Nak daftar kelahiran anak kat JPN kena bawa buku pink tu.

12mo ago

ye betul tu, ad bahagian² yg dalam buku pink tu kena photostat termasuk muka depan buku pink tu

Tukuan buka buku pink tu supaya dpt detect apa2 yg abnormal pada ibu yg boleh membahayakan nyawa ibu dan baby semasa pregnant, semasa bersalin dan selepas bersalin. Kalau dah dari awal mmg sengaja x buka tu bg saya x patut sbb itu tanggungjawab semua ibu2 supaya ibu dan anak sihat. Kalau dah lepas bersalin, biasanya akan buka bku baby sahaja.

lambat ke cepat dalam hamil bkk je mcm sy mmg jenis minat bkk dh nk bersalin mcm 6@7 bulan🤣kne mrh perkara biasa 🤣mls asik kne pi hadap mereka je

Setahu saya tak. Akan buka untuk anak je. Awak dah berapa week? Selagi belum bersalin masih belum terlambat untuk buka buku. Atau awak buka di swasta?

Kalau lepas bersalin selalunya akan buka buku baby. Tapi puan selalu check up kat mana?

maksud awak buku pink ibu hamil ataupon buku utk anak ya? awak dah bersalin ka

x fham ..buat buku pink masa awal mgdung lah

xde ke buku pink time checkup pregnancy?