Normal ke baby 6 bulan stgh berak 2 kali sehari?

Terlebih bagi makan ke ya? Saya bagi 3 kali sehari main meal, nasi biasa 2 kali, pagi bagi puri labu, ubi keledek dll. Bila bagi nasi 3 kali ni dia berak 2 kali sehari

2 Balas

nutritionist kata 6-8m 2kali je makan. jgn makanan gantikan susu plk sbb main source nutrisi baby masih susu. aim masa ni utk belajar cara makan bkn byk mana baby makan, bg anak guna ruang masa ni utk anak belajar mengunyah, handle makanan dlm mulut semua. makanan pelengkap maksudnya makanan tu utk topup bekalan keperluan nutrisi yg tak cukup dr susu.. 1hari tu kena pelbagaikan kumpulan makanan bkn fokus 1 karbo je contohnya.. bab 💩 kena tgk bristol chart.

6mo ago

makanan tak pernah gantikan susu. susu masih macam biasa.

Normal selagi tekstur dan warna najis baby dalam kategori normal. Boleh Google stool chart & color. Anak saya sendiri 4x sehari buang air besar.

7mo ago

baik.. tq respon 😁