breast bernanah

Terasa nak give up breastfeeding, skrg breast saya bengkak dan bernanah. tp nanah tu keluar kat kawasan bengkak tu bukan dekat puting. Nak jadi epmom tp breast pump pulak mcm mcm masalah, ada hari okay je dapat pam. Ada hari parts tak cun pasang, nak mencucinya setiap kali pakai lagi satu hal.. tambah lagi otak saya ni sikit2 fikir kuman2 kalau tak cuci bersih2.. jadi stress pulak. kadang2 bila pam ada hari dapat byk sampai 3-4 oz satu breast. ada hari setengah oz pun tak sampai, nak simpan rasa sikit sangat, nak dicampur dgn yang dah frozen risau nanti susu yg dah beku tu rosak. Ada tak breastpump yang tak byk parts? nak bagi formula terasa mcm bersalah kat anak 😭😭

7 Balas

since da ada ibu yg bantu share cara handle breast pump & susu perahan. sy just nak share psl sterilizing tablet. hopefully boleh bantu reduce your stress pasal kuman etc. harga tablet pon mampu milik around rm30 utk brand ni. boleh beli dekat farmasi. bagi sy mudah cara nak guna. just perlu: 1. beli bekas bertutup (bekas yg sy guna size 3L). 2. buat bancuhan air guna tablet sterilizer (sukatan air & tablet ikut arahan dekat kotak) 3. basuh breast pump 4. masuk semua breast pump parts dlm bekas bertutup 5. bila nak guna breast pump baru amik. (parts tu semua just renjis je, tak perlu bilas dgn air balik, tak perlu lap ngn kain ke tisu. boleh terus guna. utk ibu yg bekerja, breast pump parts tu semua lepas sterile boleh bubuh dlm ziplock bag). utk brand yg sy guna ni air bancuhan tahan 24jam. sy doakan semoga sis dipermudah urusan untuk menyusukan anak sis. aaminn yra

1y ago

oh yeke.. baru tahu pasal tablet ni, nanti saya beli. terima kasih share knowledge 🥰, kalau tanye kat fb dah kena kecam kot saya 😔😅

bernanah sebab apa ya? nipple luka ka? please kalau nanah refer doctor jangan biar. awak perlu gali ilmu penyusuan susu ibu lagi ni. punca susu badan awak kadang dpt byk kadang tak banyak sbb emosi awak tengah turun naik. stress juga punca susu badan berkurangan. breastpam awak xperlu cuci setiap masa pon. last awak pam dlm sehari tu baru cuci dn sterilizer. selesai setiap sesi pam awak letak dlm bekas or plastik storage makanan tu simpan alat2 pam. kemudian masok kn dlm peti ais dkt bhgian chiller. boleh digunakan utk next sesi memerah. susu yg diperah boleh campur. tapi bukan campur dgn yg dh difrozen kan. awak boleh cmpur dgn yg awak simpan dkt bahagian chiller. seblom campur pastikan both susu dh sama suhu dulu. baru boleh cmpur. cuba check semula size corong pam awak. dah betul ke ngam dgn size nipple awak

1y ago

tq awak, semoga dipermudahkan urusan awak 😊

Bagi saya as epmom ni kita kena always rajin and ada pump backup. Rajin bangun pump 2 jam/3jam even tgh malam utk jaga vol susu. Kalau saya, ada manual pump, direct power pump and hands free pump. Ada 3 pump yang saya gilir2 pakai bila ada hari saya malas atau keluar. Lepastu kita jangan stress, jangan skip air masak. Mesti 3L atleast. Husband kena tolong cuci sama. Tpi saya pjj so sendiri saya je la hahaha. Enjoy je journey ni.

guna manual pam je mudah, lagi cepat susu keluar and tak bnyak parts pun nak kena cuci, awal2 jelah lenguh tangan sikit lama2 mesti pro dah

kalau dah selesa dgn breastpump tu,add on corong2 botol2..nnt suruh suami yg basuh..

jumpa Dr plis klo beenanah..mmg cabaran besarr utk epmom .kna kuatkn hati

pergi hospital terus klau dh bernanah gitu..