just sharing ?✌

Tentang penyusuan foremilk dan hindmilk sumber dari fb..dan boleh folo ig noorfazila_bt_abdul_rahman harap dpt mmbntu mommies2 bru ttg susu bdn tuk bby ?✌

just sharing ?✌
9 Balas

Sy nk tnya..sy ada bacaa yg katanyaa susu foremilk mcm kita pam dlu pastu buang susu cair tu..then kita pun pam lg yg lain..yg lain tu akan jd hindmilk yg pkat..tp sy xfhm lg..ok mcm ni ..sy still xfhm lg.. 1-pemulaan pam, kita pam then brpe lamaa tmpoh untk pam bg foremilk tu..untk buangkannya ..fhm x.. 2- lps tu..kita dh siap number 1 tu,kita start pam smula tempoh slamaaa manaa untk tau breast btul2 kosong..sy jd keliru mcm mne breast kosong..sbb nyaaa bila sy dh pam kn..susu dh xkluar tp breast dh lmbut tp sy rse breast mcm rse sakit sakit..bukan berat ..tp ada jgk kdg2 brr tp lembut..sy pam pam yg sbelah sbelah 3-pam satu satu xjd masalah kan?or still bmasalah?sbb sy bila pam dedua belah..yg btul2 kosong sbelah kiri..skejap je tp sbelah kanan still kluar sikit sesuku jee tp kiri dh penuh botol..tp akhirnya saya pun tukar pam jd pam sbelah bila pam sbelah kanan pn kluar laaa penuhhh akhirnya .. 4-stiap kali pam sbelah sbelah ..memang ke sbelah kiri akan laju and masa nyaa pam xkn ckup 10minit pn dh penuh botol tp belah kanan ..10minit xcukup pn untk penuh kn botol..adakah breast sy bmsalah..sy jd stress bilaa sy tgk aliran kiri bila pam laju mcm air mgalir..tp kanan mcm apa tu..kiciran air yg merecik ..mcm air yg slow bukan laa slow tp mmg mcm xda air ..

4y ago

Sm2 😉

Ank sy mnyusu skjap2 jer.. Sbb tu dia berak cair.. Jarang dia nk mnyusu smp 20 min.. Ada cadangan apa2 supaya ank sy lbh fokus utk mnyusu..?

4y ago

Same2

Good sharing👍🏼 TQ 💝 Tp anak sy x nak minum susu yg sy pam😅ada yg bole bg solusi?

4y ago

Bagus jgk idea tu. Anak sy baru 4 bulan huhu. Kat rumah pengasuh mmg minum botol tp susu formula la. Kalau cuti sy bg susu yg dipam tu tp xnk dia. Aduhh sedih rasa

Thanks info yang sangat berguna utk mommy to be mcm saya 💕

nice sharing

👍👍👍

🤗💕

Betul tu

Tq info

4y ago

Most wlcme sis 😉