Tembikai di awal khamilan

Tembikai tu betul ke xboleh ? Sila bgi pendapat dan sebab.. tolong2....

Tembikai di awal khamilan
8 Balas

Sy paling suka tembikai time pregnant. Tak tahu kenapa.. Tembikai tu bagus tau.. Kalau ada masalah kurang air ketuban dia boleh perbanyakkan air ketuban. And tembikai jugak boleh elakkan kita dari bengkak kaki... Sy baca , tembikai boleh kurangkan rasa mual2... Kalau sis kandungan masih awal, cuba makan kuantiti sikit dulu. Lain org lain penerimaan dia ... kalau rasa ok, baru la amalkan makan.. So far sy amalkan buah tembikai since kandungan 4bulan mcmtu...

nenas boleh makan tapi yg masak ranum dan kuantiti sederhana. termasuk betik. nenas dan betik muda kalau boleh elakkan sebab ad bahan dalam tu yg boleh mengaktifkan rahim. esp kalau 1st trim mmg tak digalakkan. makanan tak masak macam sushi sila elakkan jgk. jambu batu bagus. tembikai pun ok. durian boleh, kuantiti sikit sebab sugarrrr. yang lain sy tak pasti.

sy mmg kuat mkn tmbikai mngndung ke x ke sebiji tu sehari pun boleh hbis. mngndung kali ni baru 8 week dah teringin mkn durian kire ari2 mkn durian, 2 mggu la jgk mkn durian. dlm sehari tu hanya mkn 3@4ulas. air gas & blackpaper pun pnh mkn awl kehamilan. tembikai jgn katelh ari2. skrg kndungn 22week dah check kkia bby ok & gerak aktif sgt.

Sy suka Tembikai...preggy moms kena mkn fresh fruit n vege...avoid fast food n canned food...awal2 pregnant Sy mkn nenas ttp yg masak ranum..manis...boleh kata hari2 mkn nenas... buah2 kering pun boleh...

saya awal2 dulu... saya kerap makan nenas muda ... husband pelik sebab tiba2 mkn nenas muda .. chekup tiba2 naik double line .. hehehe pelik juga org cakap bahaya klau makan nenas muda kan

Tapai, sushi, air gas ya kena elakkan. Yang lain tu kalau tak ada allergy boleh je makan. Makan berpada2, jangan makan mentekedarah. Blackpaper tu apa benda?? Blackpepper la haih..

Bole kata hmpir smua sy mkan. Tp dlm kuantiti terkawal. Alhamdulillah semua baik2.

boleh je