Boleh tak ualls share tekanan darah you alls berpaa..

Tekanan darah sy 135/77 Hb 13.5 Bahaya ke ek tekanan darah tinggi macamtu? Risau plak kena darah tinggi...

5 Balas

Hb okay. Tekanan darah kalau 135 tu kategori tinggi sebenarnya, yg bawah okay.. mungkin naik sbb penat jalan ke, lapar ke, penat duduk pon noleh naik, camtu lah kot. Sy kalau baru lepas berjalan pun akan naik sket. Once dah rehat back to normal balik. Normal tekanan darah range 90/60 ke 120/90.. paling tinggi pon 130 (yg ni maaf kalau salah).

Check dkt mna tekanan drah tue..hb tue oke..klu nurse check & dia xckp ap oke la mksdnya...klu ad problm nurse akn ckp sbb tue tiap kli check up nurse check..

Rasa mcm OK je ni.. Sbb yg atas tu lbih Dr 100,yg bwh lbih Dr 60 kr normal klu x silap sy.. Hb pun cntik je tu..

Sama la dengan saya HB 13.5 & BP 130/80 doc kata bacaan lain cantik dah cuma BP je kena turunkan

4y ago

Mcm mna nak hb cantik kak ?? Sy kalo g cek asyik turun je hb 😭

Hb dah ok tu