tekanan darah tinggi waktu hamil 22mg

nak tnye klau preggy 22mg bacaan tekanan darah 130/90 mmg darah tinggi ke? klau tak turun tekanan darah tu mmg kena mkn ubat ke? bahaya pd kandungan ke camne? Apakah kemungkinan sekiranye tekanan darah tak turun normal?

2 Balas

Tinggi sis.. Saya dulu tekanan darah tinggi di hjg kehamilan. 140/100, admit ward dan esoknya tepat 37w saya induce bersalin. Ni pre eklamsia. Blh google. Darh tinggi ketika mengandung. Bahaya blh jd sawan. Blh meninggal both ibu bayi atau slh sorg. So klu diberi ubat, kene mkn. Yg pasti demi menyelamatkan ibu dan bayi.

itula dokter pon kata nak czer 1.4 ni tpi klau tekanan tak turun akan d awalkan czer