Iberet

Td cek hb, dr 10.7 2mnggu lepas ke 10.4 hari nie. Doc tukar ubat ke iberet. De x ibu² yg mkn ubt nie? Ok x?Busuk x? ?Ubat kk sy xleh telan. Muntah. #8week6day

Iberet
142 Balas
Expert

Salam sejahtera. Berdasarkan bacaan paras Hb puan, paras tersebut adalah sedikit lebih rendah daripada paras normal iaitu 10.5 gm/dL ke atas. Biarpun perbezaan ini adalah sedikit, pengambilan iberet yang mengandungi zat besi tambahan adalah penting untuk kesihatan puan dan juga kandungan. Biasanya Iberet Folic mudah diambil dan tidak mempunyai bau yang kuat. Sekiranya anda mengalami masalah untuk mengambil ubat ini jangan hentikan pengambilannya, sebaliknya anda boleh rujuk kepada doktor anda untuk alternatif jenis ubat yang lain.

5y ago

assalammualaikum dokter. soalan sy ni mmg jauh dr topik. sy nak tye, ape perbezaan makan vitamin sebelum mkn dan selepas mkn. sy buat, makan vitamin dulu. pastu selang 2-3jam baru sy makan mcm biase. boleh x mcm tu?

Sy makan dari mula2 buka buku pink hb 9.5 naik 10.5 sekarang maintain 12 je. Alhamdulillah. Tapi lama juga nak serasi dgn ubat ni. Mula2 takleh makan camtu je. Mesti nak mkn dgn air oren sbb tak tahn bau dia. Skrg dh boleh makan dgn air msak je. Sbb dh serasi dgn badan. Plus bila makan iberet najis akn jadi warna hitam sbb tinggi zat besi. Sy mula2 terkejut. Lepastu baru tau. Hehe.

Kita dh xmakan ubat doc , kita tukar kepda mkn yg bole naik kn hb, cth daging ke, kerang ke. Sbb sy jnis x suka mkn ubat. Bile nurse tny je ckp mkn, pdhal tak. 🤣 Lpstu dia kata bagus hb awk 12.5 kkdg 13 maintain je. Then nurse ckp truskn makan ubat. Pdhal x pon, mkn mkn yg berkhasiat je. Sbb sy klau makan selalu muntah. Sbb ubat tu bau hanyir.

5y ago

Saya pun sama.. nurse bagi obimin..tp saya x blh telan..klau mkn jd sembelit..alhamdulillah hb saya ok

sy nak tye, ok x klu mkn vitamin sebelum makan? sb sy buat makan vitamin dulu, selang 2-3jam baru sy makan mcm biase. memudarat ke klu mkn vitamin sebelum makan? sb sy nak bg vitamin tu menyerap sepenuh nye semase perut kosong. checkup hb, tekanan darah n kencing manis ok normal. cume berat je ade turun sikit.

Doc ada buat test utk talasemia tak... Biasa klu lebih 3 kali, doc akan buat test darah. Mcm sy dpt detect masa anak ke 2. Hb tertinggi 10 je. Pastu dic buat, n dpt detect talasemia. Now preggy anak ke4, amik obimin + iron tablet 1. Kalau suka minuman beekafein, jarak kan lebih 5jam dr masa makan ubat.

5y ago

Doc awk bagi ya mkn iberet. Sbb doc sy tak bagi. Dia kata talasemia x sesuai dengan iberet. Tak sure kenala. Itu yg dia suh amik obimin + iron tablet 1 . Ni hujung kehamilan, dia dh suh stok amik iron tablet. Sy makan obimin shj.

pernah mkn, tak sempat habis sepapan dah muntah² setengah jam lepas mkn. mkn time nak tido pun sama, terjaga n muntah. sis trylah dulu, kalau tak sesuai jugak doc tukar ke supplements lain. btw, tu bukan ubat, tu supplements sbb semua dlm tu vitamins n minerals nak kuatkan badan kita n baby.

5y ago

Sama mcm saya....tak leh telan ubat ni. Mkn waktu bila pun tetap muntah. 😅

sy naik lepas dpt zincofer . cara mkn pg² masa perut kosong . buat air sunquick oren tu siap² dlm botol besar . jd bila nk mkn ubat da siap . tiap pg sy buat mcm tu . 2 mggu je naik paras normal . kdg kalau nk termuntah . sy mkn je pape supaya tak rasa loya . try laa . mesti naik

Sy makan memula dlu makan obimin dgn air oren waktu pagi, selalu lepas 2jam sarapan baru makan, lepas tu nurse tukar zincofer sbb stock obimin habis n alhamdulillah sy sesuai makan, cuma sy ubah makan zincofer dgn air oren before tidur, alhamdulillah perut xmeragam

Saya makan ni masa 16 weeks sbb saya tak sesuai makan zincofer. Hb sy okay 12.5-13.5 mcm tu. Muntah je. Dah la memang morning sickness. So doctor KK tukar dgn iberet. Bau agak kurang sedap 😂 tp saya bukak je terus masuk dlm mulut n minum air masak banyak2.

4y ago

Oh oke, tq sis

Ok kot. Sbb bulan lepas masa cek hb 10.1. Decide consume iberet ni seminggu sebelum next appointment, naik la ke 10.4. Tp tak sure gak sbb iberet ke punca atau sebab lain. Minggu dpn nak cek lagi skali, kalau naik jugak, maknanya berkesan la kot. 😅

5y ago

Mntk² la berkesan kn sis. Sis dh brpe mnggu dh?