Nk tnye... Sya baru mengandung 4 minggu... Boleh ke mkn benda2 yg masam je ... Rasa tekak loya

Tapi xmuntah... Dan boleh ke jln laju2... Risau kdg keje sya kejar masa... Kena jln laju2..

1 Balas

Sis, di awal kandungan ni..kta kena banyak jaga pergerakan..byk jaga makan..sbb baby br nk menjadi..br nk lekat..kalau sis kejar masa, jd skrg kna buat 'penjadualan semula' time sis nk g kerja..jgn la jln laju2 sis..pastu makan pun, kalau rs teringin mkn yg masam2, boleh je sis..tp berpada2 ye..kalau mkn asam2 xde mslh rasanya..jgn sis mkn nenas muda je la..tu mmg bahayaaaaa yg amat utk kandungan..mama sy pesan dr awal sy mengandung..'Angah,mkn tu berpada2..jgn ikut sgt nafsu'..jd, sy ikut pesan mama je lah..kalau teringin sgt, sy g puaskan selera..mcm awal2 preggy dlu, sy nk sgt mkn maggi asam laksa/kari..so, sy buat gak la cuma sy amik half je serbuk perasa tu..janji lepas tekak je sis 😅