Tali pusat bernanah

Tali pusat dah putus dan kering, few days later jadi merah2 dan berair. Now anak nak masuk 3 bulan, masih tak kering. Kadang kering beberapa hari, pastu berair balik. Semalam and harini anak meragam teruk sgt2 sebab tali pusat dah bernanah dan sakit bila saya cuci and letak ubat. Dah beli ubat cream still tak kering. Ada ruam dan berair air ruam nya disekeliling tali pusat anak . Dah 3 kali refer klinik tanya mcm mana nak buat utk bagi elok tp jawapan sama je. Cuci and make sure tak infection. Cuci guna alcohol wipe and letak cream ubat. Cuci and letak iodine elak jangkitan. Everyday buat rutin yang sama. But masih tak baik baik. Saya kesian sgt2 kt baby saya, anyone pernah alami tak mcm ni. Ni anak kedua saya, ank pertama saya takde alami perkara mcm ni. Saya bebetul buntu. Nanti pergi klinik masih beri jawapan yang sama, cuci je nanti lama lama akan okay katanya. But now dah nak masuk 3 bulan… saya kesiannn. Dalam gambar maybe kabur tapi in real life sebenarnya agak teruk dah

Tali pusat bernanah
1 Balas

dh bawa pi hsptl?

8mo ago

Betul, baik pergi hospital. Biar lama2 Takut melarat infection tu. Mungkin perlukan antibiotics