Urin test RM31 klinik kerajaan

Tahun lepas buat upt di klinik kerajaan rm1 ja.. Hari ni terkejut kena caj RM31.. Mungkin sy yg ketinggalan info..? Benefit diberi utk kaki tangan kerajaan shj.. Nak tak nak, kena buat jgak sbb nak guna utk bkak buku pink..

Urin test RM31 klinik kerajaan
70 Balas

betul sis, sy pn terkejut.. masa preggy 1st cek kne byr cas rawatan je rm1 kat kk kg.. pastu preggy ke 2 cek upt klinik yg sama kne cas rm10 + rm1 cas rawatan terkejut dgr.. tp x lama pastu gugur.. kali ke 3 x sempat nk buka buku (kat klinik tentera free je) sbb gugur lg.. ni kali ke 3 nak cek kat klinik kesihatan kat kg semula sekali kne cas rm31.. sgt terkejut.. tp sbb nak buat buku pink terpaksa la.. ada GL pun dia x terima... 😔

Sy buat buku pink 2hb jan utk first baby. Setakat sehigga miggu lepas, 1)sekali jumpa Dr utk cek pregnancy @ upt, 2)daftar buku pink 3)amik darah utk blood test sekali 4)minum air gula dan amik darah 2kali 5)ultrasound baby 8week 1. 6)jumpa doktor gigi utk cek sekali. Alhamdulillah free. Msa tu plik juga sbb slu daftar sakit dklinik kesihatan kna rm1, tp kak d kaunter tu ckp kamu xpyh byar. Sy dok di penang.

Maybe peraturan baru kot.. xkan la kerajaan suka2 nak buka resit mcm 2 kan...sebab org2 skg kan memg suka viral2 ney...xboleh salah sikit kan...so lepas ney maybe kena prepare duit la kan... Sy alhamdulillah xde kena bayar apa2 sepanjang checkup kat kk ney...skg dah 38w...btw...tq info nya..☺

4y ago

Betul sis.. Mungkin peraturan baru.. Sy share pun sbb nk bg semua boleh standby duit utk akan datang.. Kita xtau kan, kedepan nantimcm mana..😊

Hm sy nk check upt di klnik krajaan caj 20rnggt sy tkbuat sy blik.. sy ckp kt nurse sy nk check sndri bli di farmasi baru 5rnggt then bwak mse bukak bku .. Tnjuk .. After bkak bku 2mnggu lpastu bru scan alhmdulillah okay je skrg dh 18w 3d

4y ago

Sy ada jgak tanya mcm tu, tp katanya xboleh.. Kena ada surat pengesahan dr klinik kerajaan ataupun swasta jgak katanya utk bkak buku.. Terima je la.. Benda dh jadi kan.. Hehe..

Pelik..saya dari awal preggy,nak baut buku pink check urin sampai dh nk masuk 31wk semua free.check darah utk suspect kencing manis pun free.check gigi semua free.tak pernah kena bayar.

3y ago

ya sy dah masuk 4 kali scen free jer. cucuk PON ambik darah dah 3 x lusa cucuk kecing manis pulak.. layanan ok setakat ni .. alhamdulillah rezeki misi baik²

Saya baru pegi bagi nama utk appointment bukak buku merah, 9/3 appointment utk start bukak buka,amik drh semua.. camtu kena get prepared la duit 😄 tahun lepas free je dr bukak n check bulanan, tapi saya gugur. Ni pregnant blk

4y ago

Sy pun sama mcm tu.. Thn lepaa gugur.. Tahun ni Alhamdulillah, Allah bg rezeki lg..

saya dh 33w. selama check up dekat KK, takde apa apa bayaran dikenakan. dari 1st urine test, blood test setiap kali check up. cuma suntikan kancing gigi sahaja dikenakan bayaran masa 24w dan 32w. rm5 setiap suntikan.

4y ago

yea betul. saya pon check up di KK kota Damansara.

ni 2 tahun lpas pnya cerita kan..sib baik tahun 2021 ni back to normal..xkna byr apa2..sya pn xde scan dr klinik swasta..dtg buat buku pink n doc scan je kt kk..tnpa sbarang byaran..Alhamdulillah

Knp mahal ya? Rasany baik cek d rmh sendiri,dan ingat tarikh last period. .sy xpena pl cek upt d klinik..2 anak sy mmg cek d rmh shj,bila buka buku pink,nurse cma tya last period ja. .

4y ago

Mcm sy bwk je yg scan dkt klinik swasta.. Nnt die refer situ

Saya pulak buka buku pink FOC. Seringgit pun tak charge. Cuma cucuk kancing gigi 2× kena bayar. Rm5 untuk sekali injection. Rate lain2 ke ikut kk.

4y ago

Saya 2 kali cucuk so 2 kali bayar. Lain kk lain harga agaknya ye. Procedure pun lain. Sebab sy buka buku takde langsung mintak surat nikah ke bil api ke. Terus boleh buka mcm tu je