Mandikan bayi baru lahir ada tali pusat

tahu tak apa kelengkapan utk mndikan bayi bru lahir lps balik dr hospital tu. sye fikir nak lap2 kan aje gune glove tu ...tp tu lah.. takut x bersih ...bersih ke buat mcm tu.. ? sabun bnyk mne? jenama apa yg ok murah berkualiti x pedih? kalau mandikan, kita alas atas baby changing table tu n baby mat,, tapi kan kene alas lagi dgn kain supaya x basah2 bawah tu...berapa pulak kain nak guna? kain muslin pulak berapa helai elok ada? kalau baby berak? gune wipes jek ke??? x yah bilas air ke? x kotor ke hari2 bt mcm tu? kapas utk apa? gauze utk apa? 😭 banyaaknya confuseddd sbbb bnyk sgt video dkt youtube smpai jd pening

2 Balas

sis nnt lepas bersalin jaga baby sendiri or ada org lain jagakan? Huhu biasalah tu anak first ya? baby boleh je guna sabun tapi skit je, beli yg tear free. kalau kulit baby okay boleh teruskan. kalau nmpk mcm tak okay boleh stop guna sabun. mandikan baby boleh beli besen kecil pun okay, utk baby rendam dlm tu just skit je tenggelam suam2 kuku gitu then jirus kat situ. Ada org mandikan kat sinki je, pegang baby dan jirus skit dah asalkan bontot bersih. baby berak boleh guna wipes. kalau heavy sgt kne bersihkan guna air. kalau time mandi bru bersihkan guna air betul2. kapas selalunya utk newborn bg dap dap tali pusat dgn air utk bersihkan nnt KK akan bagi. Rasanya alcohol. Huhu takpe awal2 memg mcm tu, insyaAllah puan akan expert nnt. pengalaman memg berguna.

5mo ago

pantang ade suami n mil tapi skrng mil jauh x tahu lh kalau terberanak time x dekdia kene survive ngan suami la. hah anak first... ☺️☺️ terima kasih awak... ok ... noted😍♥️

1. Baby baru lahir tak payah sabun. 2. Angkat je baby guna sebelah tgn, jiruskan air kat bdn dia lap muka pastu dh, tak payah lama2. Atau letak dia berbaring kt tub tu ada jaring tu. 3. Baby berak boleh je ke toilet terus basuh guna paip, kalau guna wipes pn blh tp ms mandi cuci la bontot dia. Jgn biar je. 4. Kapas utk apa plakk tu? 😂 guna pengorek telinga kapas tu je atau guna alcohol swab yg petak tu utk cuci pusat baby. Sapu2 sikit je jgn kasar2, hari2 smpai dia luruh sendiri. Allahu takde org tolong bgtau ke sis? Sis stay mana ni?

5mo ago

Thanks for sharing sis. Saya pun first time mother, honestly memang clueless. Saya faham perasaan akak yg post soalan ni 🥹