Petua orang lama; bawang putih dan paku

Tadi saya ke rumah mertua bersama baby 2 bulan. Masa nak tidurkan baby mertua saya letak bawang putih yang dicucuk dengan paku. Ni amalkan kurafat atau memang ada kebaikannya? Ada yang tahu pasal petua ni ke? Mertua kata untuk elak gangguan makhluk halus..hmm ntahlah.

14 Balas

Jangan terus label khurafat atau merepek. Kadang ustad2 pun ada guna bahan2 macamni untuk tujuan perubatan islam. Cumanya disertai dengan bacaan2 doa dan ayat pendinding dari alquran juga la. Sy pun kalau keluar ke rumah orang2 yg kita tahu dia ada 'membela' bagai ni SIL suruh bawa bawang putih dan lada hitam letak dalam uncang. Sebagai tindakan berjaga2. Kemudian baca lah doa apa2. Kalau awk nak lebih yakin bacakan juga doa2 dan hembus pada bahan2 tu atau baby. Bahan2 tu kira mcm bonus la kpd bacaan2 doa kita tu tadi..

Bawang putih dan bawang merah sangat bagus menghalau makhluk halus dr segi perubatan islam. Selain ikhtiyar dgn jalan doa memohon perlindungan dr Allah swt ini salah satu satuny cara letakkan bawang putih/merah. Kalau oaku rasanya xperlu. Mungkin diletakkan paku keatas batu tu mempunyai niat yg tertentu seperti mematikan makhluk tersebut dr mggu anak2 kecil. Wallahualam

Pernah dgr dlu. Benda halus mcm ni susah juga x mau percaya.. sbb klu pglaman sya sndiri perna nmpk nyata depan mata.. my mom perna kena bagi tips yg sama , sbb tmpt mbesar kecil2 dlu mmg kawasan pedalaman n ramai yg masi mngamalkan ilmu hitam..tp utk sya skrg, sedang preggy 17w, sya c buat.. lebih kpda meminta perlindungan dr Yg kuasa

Ikut kepercayaan dan niat sis. Klau itu ikhtiar sebagai cara dan disertai dgn niat supaya Allah lindung. Inshaa Allah takdak apa. Yang salahnya klau meletak 100% kepercayaan atas perbuatan tu tapi tidak yakin bahawa Allah adalah sebaik2 pelindung dan yg paling berkuasa atas muka bumi ni ☺️

tak tau la kurafat ke atau sebaliknya.. tapi kalau kepercayaan saya hanya letak surat yaasin dibawah bantal ank, dan selebihnya berdoa pada allah minta dijauhkan benda benda yang tak baik. tapi ada je yang mengatakan bawang putih boleh menghalau makhluk halus

Benda2 halus kan tak suka bau bawang putih. Mmg bagus letak bawah bantal atau sblh baby. Keluarga mertua kakak sy pun ada Amalkan tp takde la smpai letak paku. Hanya bawang putih je.

sebaiknya mohon perlindungan dari Allah. baca doa ke zikir ke supaya dilindungi dari benda benda tak elok. mak mertua buat tu buat taktau jela kot. kang kalau tegur nanti gaduh pula.

klau untuk halau menatang tu mcm karut.. tp klau untuk selsema atau batuk sgt bagus.. bakar bwng putih lenyekkan dlm minyak masak sapu di dada..hidung & blkg.. org dewasa pun blh guna

mak mertua Sy suruh ltak lada hitam, tp tu lah tu buat sehari dua je lpastu lada hitam entah kemana petua entah kemana 😅😅

kurafat ni. lagi bahaya kalau dah main paku2 ni lepastu kena cucuk dekat bawang putih pulak. takut lagi memanggil makhluk tu