Baby tanpa kuning

Syukur anak saya tiada kuning selepas bersalin anak kedua. Saya czer.. dari hosp lepas discaj dan ambik darah doktor bgthu baby tak ada kuning. Balik rumah check di kk juga alhamdulillah discaj baby kuning hanya 47... sedikit petua dari saya untuk mmy jika berguna🥰🥰 masa 38 weeks sy start minum susu kurma farm fresh, air kelapa, air barli, air burung sarang walit (FG ), air delima , air soya dan banyakkan makan buah.. saya paling suka buah tembikai sebab sejuk .. saya demam masa 38 weeks dan mmg tak rasa nak minum air bersusu, sy suka minum air yg bergula yg segarkan badan.. tapi cuma kena berpatutan minum mengikut kondisi badan.. apa pun semoga bermanfaat 🥰 anak pertama saya jaga makan minum dari awal pregnant minum susu formula ibu, minum itu ini.. tapi anak kuning.. (7hari discaj) anak kedua tiada kuning ni saya bersahaja shj, mana sempat beli saya akan bli.. walau makanan dan minuman yg saya perkatakan di atas tu tak hari2 nya sy makan cuma dlm seminggu kerap dan tk tinggal.. 🥰

6 Balas

Kuning xde kaitan dengan makanan. Kuning ni sebab rhesus darah anak dan ibu tu positif atau negatif. Dan kematangan liver baby dalam proses darah. Saya jaga jugak makan tapi prolonged jaundice. Anak first lahir cukup 40w, okay tak kuning. Anak kedua lahir 38w, prolonged jaundice. Mungkin soal matang atau tak cukup matang hati bayi.

2w ago

Oo yeke. Baik tq atas info.. anak saya dua2 40 weeks ke atas. Seorang jaundice seorg tak

Best nye.. sye pun amalkn air kelapa (36weeks+) & air delima dr awal preggy smpi bsalin.. buah pn mkn hri2 tp anak prolonged jaundice sbulan.. kk tu da mcm rumah jiran da.. tiap2 mggu peg 😅

3w ago

Sama sis, susu kambing pn sy rajin mnum juga darah bukan O tp kuning sebulan lebih juga. Bergantung juga mungkin, dgn baby tu mcm mna

Ank sulung sy pn tkde kuning, walaupun saya darah O. Sy amalkan susu kambing hi goat dgn anggur hitam.

3w ago

Sama sis, saya pun amalkan higoat dan anggur hitam. Satu lagi buah delima

air burung sarang walit tu yg cmne?

happy to hear mommy 👍