Hai mommies.. sye pnah miscarriage 6w lbih. Skrang nk msuk 2 tahun bru pregnant balik.

sye bru cek pagi td. msuk tarikh apps ni pregnant 4mnggu lebih.. happy tapi takot.. sbb ade pngalaman kguguran.. dah la tau2 pregnant bulan puasa.. takot tak ckup zat.. #bantujawab #firstmom #SeriusTanya kene g cek klinik tak.. klau kne cek.. nk cakap cane eh. sbb awal lg kan..

6 Balas

Saya masa 4 minggu tu dah pegi klinik sebab tahun lepas 2x keguguran. Doktor tak bagi ubat duphaston (doktor cakap bukan ubat kuat rahim tapii lebih kepada kuatkan kantungg menempel dkt rahim). Bila doktor nampak kantung baru bagi ubat @ injection tu. 4 minggu ni sis nak pegii klinik dapatkan advise doktor pun takpe, bila ada sejarah keguguran ni kita lebih mudah fobia. Lepas je dapat advise doktor yg baikk2, tenang sikit fikiran & hati kita nii. Moga Allah mudahkan urusan sis & kandungan kuat sampaii bersalin 🀲🏻

1mo ago

tula kan.. jadi takot2.. insyaa allah esok nk g klinik

Assalamualaikum sis, mcm sy bru ni..if sis takde penyakit berbahaya/berisiko, sis call klinik kerajaan klinik ibu dan anak, mintak tarikh booking buat buku dan follow up.. If sis nak g klinik swasta, sis bgthu nak bt confirmation pregnant.. Time tu dy akn bt test urine dan scan... Selanjutnya kalau sis nk follow up si swasta truskn je di situ, or esoknya call klinik kerajaan klinik ibu anak..

1mo ago

wsalam.. insyaa allah. trime kseh 😊

Sy g klnik after delay period hari ke 4 ambil darah Utk check hcg dlm badan. Result dpt 24 jam n memang result tunjuk sy praggy, Klu sis ada history gugur. Sis kena ambil injection kuat rahim. Kos x mahal pun sis, g hospital swasta atau klinik pakar puan ambil injection rasa kos x sampai rm100. Sy dh ambil masa tahu praggy n ni kena tunggu 2 minggu plk ambil sekali lagi, cucuk di punggung

1mo ago

Ambil darah kt klinik je tp x semua klinik ada, kena rm100 Utk test hcg

Sy ggur 4x,skg pegnant blik…g kk awal utk bkk buku..msa scan atas bwh xnmpak dan refer hospital xnmpk jgk..buat ujian drh alhamdulillah prgnant..shari lps tu tb2 ada spoting trs g hospital alhamdulillah dh nmpak kantung 4week plus..2mggu next appointment nk scan blik

1mo ago

Normal sis..sy pun mcm tu

hai smue.. sye da pegi kk.. doktor tak scan sbb awal lg n sbb xde simpton katenye.. cume dr sruh g book appointment utk buke buku pink. n dpat ubat tambah darah..

cakap nak scan utk confirmation sebab UPT positive

1mo ago

oke tme kseh