Hujung2 prgnnt berat cepat naik..

Sye 35 minggu 5 hari.. Minggu lpas chckup berat lebih 900grm.. Td timbang naek lg 1kg.. Huhuhu xde gdm pn.. Tp berat cpt naek.. Risau minggu dpn chcup 36minggu.. Ade tips x turun kn berat badan

6 Balas

Iya awak. Sama macam saya jugak. Selera bertambah, saya pulak jenis memang jaga makan sepanjang pregnancy. Masuk week ke 37, langsung semua yang nampak rasa nak makan 😂 bila timbang lebih 800g, tapi inshaAllah okay je cuma kena control balik la pemakanan. Tak ada tips nak turunkan berat badan, awak cuma boleh control pemakanan, makan banyak sayur dan kurangkan atau ganti karbo awak dengan something lebih sihat je macam beras perang, wholegrain roti, camtu. Berat takkan turun tapi inshaAllah boleh maintain 😊 saya dah selamat bersalin, baru je keluar hospital. Baby sihat alhamdulillah. Last check up 37w berat terlebih 800g 🤭

1y ago

Ya, anak saya lahir 37w, sekarang umur baru 6 hari ☺️

saya pun sama,naik 1.8kg dlm masa 3 mnggu.Gdm mmg dh ada dari awal..Nurse dh bebel suruh jgn mkn malam,mkn ringan2 je kita pun iyekan jelah.Dah nk buat mcm mana hujung2 ni kerap lapar pulak,masa first ngn 2nd trimester selera kurang , berat smpai maintain 2-3 bulan tk naik2 .Dah hjung2 ni baru naik skit2 masih terkawal lagi sbb sy obes , berat boleh naik dlm 9kg je spjg pregnant .. ni saya baru 8kg je naik . skrg dh nk msuk 37weeks . ok lah tu kan 😂

sama la, sy 34w haritu naik 1.5kg dlm seminggu, pastu dlm 2minggu iaitu harini cek up utk 36w, naik 1kg😂 xtahu la, sama ada sy yg rosak atau penimbang klinik yg rosak🤣 sbb masa sy naik tadi, sy tgk aras penimbang x tunjuk kat 0, ada lari sikit, xtahu la kot² tu di anggap 0 jugak selagi aras tu x tunjuk 1😂 padahal dh makan mcm biasa🥴

1y ago

tu la, dua2 berat tu, nurse x bising, maybe terlepas pandang kot, masa trimester kedua haritu punya la bising naik 2.5kg dlm 2minggu🥴 skrg tunggu jumpa doktor lak, risau jugak ni😂

sy pulak ad gdm on diet , tp berat tk naik², menurun.. naik pun lepas alahan 6bulan..tu pun berat asal saya sebelum mengandung dlu, mnggu lepas 35weeks timbang di KK..turun pula huhu.. makan dh banyak..tp xtawla

time hujung2 ni mmg berat lg cepat naik dr biase. sbb baby pun akan membesar laju jugak. cuba mkn suku2 separuh n sikit2 tp kerap jela. pastu bykkn berjalan lps mkn.

Sme sy pun nek byk.. smggu nek 1kg leps 36w Tp sy checkup swasta, so doc kte ok je 😅