Gatal2

Sya preggy 20weeks.. normal ke klau mngandung, keputihan menjadi gatal..

25 Balas

Mcm sy keputihan kdg2 keluar greenish. Tak berbau tapi gatal. Sy mintak doctor kk buat hvs takut gbs tp doctor kata x payah sebab dia kata gatal2 dekat luar bkn dlm vagina🙄 dia suspect sy kencing manis. Then nak dijadikkan cerita sy bleeding kena tahan ward. Doctor amik sample keputihan, sah kena gbs.

5y ago

Sekarang dah 28 minggu. Doctor ckp benda ni normal. Tak pregnant pun ada yg kena gbs tp kalau x pregnant tak ada apa nak risau. Cuma skrg ni sbb dah kena gbs so kena extra care la takut kena dekat baby. Benda ni takda ubat. Cuma kena jaga hygiene then on antibiotic. Risiko gbs is baby boleh lahir premature, ketuban bocor & infection pd baby masa melahirkan nanti. Nanti masa dah nak bersalin doctor akan masukkan antibiotic thru iv drip and baby mungkin akan ditahan ward utk pemantauan. As for now baby selamat sebab dia dalam kantung. Tp tu lah, mmg frust jugak dgn doctor kk tu. Like mcm suara & pendapat kita tak nak dgr lgsg. Dia lg sibuk psl kencing manis pdhal sy takde kencing manis pun😩

sy pn keputihan bnyk since msuk 2nd trimester ni tp xde gatal just bnyk sgt...aritu dh cek ngn dktr..dia bg ubat msuk kat dlm ambil smple n kne minum air gula wlupn mse tu bru 15 weeks..now tggu next appt utk cek result...

Sy baru 8 week keputihan dan gatal g klinik swasta doc bg ubat masuk bawah..2 ubat utk 2 mlm alhamdulillah hilang.. masa buat buku ada tanya nurse klu keputihan gatal..dia cko kena jumpa doc klu dah gatal2 n bau

keputihan biasa normal. tp klau dah jd gatal baik rujuk dgn dktr time check up. boleh check mane tahu ade jangkitn kuman. boleh cegah awl sblm melarat smpai berbau or bertukar warne. #22Nov20

Saya pun sama. Keputihan makin banyak pula dan gatal. Kadang sampai melecet. Hm, saya try krim dari pharmacy tapi sama juga. Next week saya checkup, nak kena tanya doktor. Takut effect pula

5y ago

Baik, thnks for advice semua 😌

Kalau mcm saya keputihan gatal2 pastu doktor amek sampel.. pastu sah ada jangkitan kuman.. baik puan pegi check dgn doktor puan

Saya pun ada keputihan dan gatal. Awal2 pregnancy doktor dah ambik sampel keputihan and result +ve candida je.. Nasib baik.

Time kita pregnant,, klu kna gatal2 kt peha mmg nrmal ke,,sbb ade org ckp nnti lpas bsaln dh ok,, sbb drah kita xklur,, btul ke

4y ago

Kalau ikut pengalaman saya masa pregnant dulu mmg saya ada gatal2 kat celah peha pastu muncul bintik2 merah & jadi mcm ruam gitu pastu doktor bagi ubat sapu.. mmg nampak teruk waktu tu.. doktor ckp sbb hormon masa mengandung tp bila dah bersalin semua tu hilang sendiri & peha saya dah kembali normal.. saya bersalin bulan september lepas

keputihn tu normal tp kl ad gatal mybe ad jngkitan bakteri baik cek dokter sis..cz nnt doktr bg ubat masuk kat bwh

Bgtahu dktor secepat yg mungkin sbb dktor boleh amek sampel keputihan tu.. Mcm sy, sy disahkan positif gbs

5y ago

Tak semua ibu hamil ada gbs... Gbs ni kuman yg ada di kemaluan kita... Ibu tak akn ada kesan gan gbs tp berisiko utk baby.. Masa sy disahkn positif gbs ni menangis sy sis... Antara risiko baby keluar pra matang..dktor ckp kuman tu akn kekal dgn kita selamanya...