Rahim Terbalik (Retroverted)

Sya nak tnya apa risiko rahim terbalik, sya skrang pregnant baru 6weeks smalam sya pergi clinik untuk scan pregnant doc ckap rahim sya terbalik. Ade yg tahu cara untuk ikhtiar pulihkan rahim trbalik selain mngurut?

6 Balas

Mase sy scan 6w pon doc kata xnmpk jelas sbb rahim kebelakang.. sy tnya dia normal ke.. dia kata normal je.. lain org lain jenis rahim.. ada kedepan ada kt tgh, ada kt blkg.. btw, tlg la jgn mngurut atau usik langsung bahagian perut waktu tgh pregnant ni ye.. rahim awk dh semula jadi mcmtu, xde urutan yg boleh ke depan kan ia.

Sy pun di sahkan rahim terbalik.. Tp dktor ckp xde effect apa2 pun. Blh bersalin normal mcm org lain... Cuma masa mula2 nk ada baby tu mmg ssh lekat. Dkt 2 tahun sy tggu bru ada rezeki.. Kena usaha lbh sikit drp org yg rahim biasa ni sbb kedudukan rahim kita agak tinggi. Itu jela.. Sbb sy mmg suka tnya dktor direct je.

Congrats dear. Syukur alhamdulilah retroverted dh hamil. Setahu saya tiada risiko pon. Cume sush lekat. Mcm saya hampir 3 thn kawin x lekat. Lepas operate btul kn kedudukan rahim baru lekat. Skrg ank dh 2bln 3 mggu 🥰

Better refer direct dengan pakar o&g

Sy bru terbaca pasal ni sis..hope sis x apa2 laaa yerr.. asa terbaca jg klu rahim terbalik n mgndung ni rahim akan kebelakang bukan ke depan,so klu mgndung pun x ketara biar dah usia kandungan 20minggu..tp yg x menganggu bayi n sis jua pun..jgn risau sgt k..😊

4y ago

Sme2 awk...😍