kandungan fragile

Sy trasa hati la ari ni apabila kwn sy ckp sy kne aktif nanti susah nk beranak .. Sedangkan kandungan sy baru nk msk 10 minggu .. doc x suh sy aktif dan sentiasa bjaga2 kerana sy pernah keguguran 2 kali sebelum ini..sy juga da bleeding sewaktu mengandung kali ini .. Sy bkn x nk aktif tp sy kne jg kandungan saya elok2.. sy x salahkan dia sebb dia wanita muda yang belum berkahwin .. sy beranggapan tidak semua orang akan faham keadaan sy sebb yang mengalami nya hanya saya dan ibu2 atay wanita2 yang tgh struggle utk dptkan zuriat Saya nak luah jer ..terima kasih #9w6d

51 Balas

Cakap kat dia takyah nk suruh2 org aktif ad pnh dgr ke org bru mengandung kne aktif2 sedangkan awal2 ni kne jaga jgn angkat berat2 stress dan sebagai ya klau dah nak dkt2 bersalin tu yela kne aktif untuk memudahkan bersalin.. Cakap dgn dia aku tahu kekuatan diri aku tahap mne aku dah pnh gugur 2 kli ko ckp blh la ko xkawin lgi ni amanah rezeki yg Allah bgi kat aku aku kne jaga sebaik2nya klau aku gugur lgi skli kau peduli ke... Geram dgn org yg xphm situasi org lain ni... Dia ingt smua org sama kot mcm dia

Betul tak semua org sekeliling faham kita biarpun dia sendiri sdh pernah lalui atau tidak. Mulut org memang susah nak halang dari bagi andaian yg mengarut. Mcm sy baru keguguran dah jumpa doc pakar tpi mulut org xsudah2 bagi andaian yg lansung tak ada kaitan n bgi sy amat mengarut. Klau ikut hati nak naik gila. Tapi kita kena ingat. Kita sakit bkn dorg nak dtg tolong. Jdi tolong abaikan kata2 mengarut mereka n buat sahaja apa yg terbaik utk kita😊

Kalau org cm tu, awak try ckp "sibok la ko", hahaha..geram pulak..sy ari tu pon org ckp sy malas la..padahal sy penah gugur dgn alahan..ske2 je ckp cm tu..geram tau..skang awal kena jaga kandungan, nanti 3rd trimester la baru byk gerak ke ape..kwn yg belom kawen lg dia nasihatkan sy..bile kita ok, dia ckp kita tak nak dgar ape dia ckp..sesedap rasa cuka dia je.. hahaha..geram ni..

tak yah dngar sngat... sye pon mcm awk juga sebelum ni gugur dah 2 kali .. masa trimester 1 sye duduk, mkn, tido jee ...dah masuk trimester 2 baru sye mula buat kerja rumah sikit2.. bagi sye ape yg org ckp rasa tak penting sye buat tak tahu jee... alhamdulillah skarang dah tunggu hari jee.. lebih baik awk dngar ckp doc dari dngar penceramah yg tak bertauliah tu... 😁

Skg ni bkn masa utk aktif ye puan. Skg ni msa utk puan bykkn rest. Tmbh2 bedrest. Awal kandungan kna lbih jga sbb bby bru nk mnjadi & blm kuat lg. Nt klu dh byk bulan sikit mcm 6bulan ke ats tu xpe dh klu nk aktif. Tp jgn bt keje smpai tlalu penat. Rsa penat je rest. Pstu bt keje jgn kelam kabut sbb ntcpt penat. If ada keje byk, bt dr awal waktu dn slowly.

Aduhhh, nak aktif apanya baru 10 weeks. Masa ni kandungan fragile, kene banyak rest. Masuk 3rd trimester baru perlu aktif, tp bukan aktif yg memudaratkan. Apalah kawan tu, x cukup ilmu, tp nk sebar jugak. Sis dengar apa doktor ckp je, dan apa yg sis rasa baik pd sis. InshaAllah semoga kali ni sis n baby sihat smpai bersalin 😍

Hahaha jgn laa nak aktif. Awal kandungan la doc saran bykn rht makan secukupnya. Sya aritu bdan pnt skit je gagah laa msk pstu kms2 dpor ttba malam tu bleeding.. Sbb awal kandungan masih xkuat.. Xyah dgq ckp kwn awk acah doctor tu hahaha.pk kandungan awak ckup..kalau mmpu buat skit2 xmmpu minx tlg suami...

Time awal2 preggy sy pun ada yg tegur kena aktif dan jgn berehat2 sgt nanti susah beranak. Tapi sy tak endahkan pun. Nanti kalau apa2 bukan dia org yg tanggung. Baby kita so kita punya responsibility utk jaga. Biar apa org ckp. Lepas masuk bulan 7 baru start buat senaman sikit dan byk berjalan.

Abaikan orng mcm tu. Sama mcm sa.keguguran 2 kli.skrang sa pregnnt Bru 19w.tak kisah pa orng nak cakap.sa mmng nak berjaga2 kli Ni. Sa Bnyakkan berehat. msa trimstr prtma Ada pendarahan Dan sa kurangkan bergerak. Lebih bnyk bedrest . Mudah2an Allah permudahkan urusan Kita.

Rehat sis. Sy pun sama. 2 kali gugur sblm ni. Now preggy utk kali ke3 for anak pertama.. Mmg bedrest je. Org nmpak mcm kita slow. Malas...tp org x nmpak kita yg struggle nk jaga baby dlm kandungan. So chill je ye. Bygkan je kata2 kawan tu mcm angin kentut. 😂