Depression

Sy tekanan yg teruk dari sebelum mengandung lagi. Sekarang dah 30minggu. Sampai kan hal remeh pun saya jadi cepat melenting dan marah. Sy kerap nangis sorang2. Sy xde kawan2. Sy ada 2 org anak lelaki dah. Suami sy jenis x ambil berat psl sy. Kalau sy marah2 dia cakap sy meroyan. Mulut dia sendiri cakap sy gila,meroyan,sakit mental. Ye sy mmg sakit. Sy mmg xde support dr sape2 pn. Dulu arwah ayah la tmpt sy mengadu. Skrg xde sape dah. Sy dgn mak x rapat. Mak lebihkan abang2 dn adik. Sy btul2 lost. Sy x kerja. Kalau sy lari dr rumah, kt mana tmpt sy patut pergi? Sy xde duit. Sy rasa nak pergi hospital je. Brg2 baby pn satu apa pn x ready. Hidup sy dh musnah. Sy mmg x nampak masa depan sy. Tlg la. Kt mana patut sy bawak diri? #pleasehelp

18 Balas

allahu...puan kene bnyk bersabar ya...sy phm n sy pernah alami situasi puan skrg ni...sy penah alami mse ngn ex husband dlu...tp sy tk nk bkak aib die..ape yg die dh penah buat kt sy...mse sy ngn die...sy cube tk nk luah kn kt fmly sy...sy pendam smpai sndiri yg saket...tp ble sy tgk ank² sy...sy istighfar bnyk²,sy amek wudhuk...ble sy da bercerai ngn die alhamdulillah..sy rse tenang...skrg ni sy kwen lagi n tgh pregnant ank pertne dr suami kedua..sblm ni pon sy mcm puan jgk...sy ttbe jd mrh tk tntu pasal...mcm org gile..smpai rse nk bnuh diri..tp disbb kn suami sy yg skrg ni jnis tenang,die cuba pjuk sy..klau sy marah jgk die akn biar kn sy tenang sndiri..pastu die sruh sy pegi solat...klau awk nk luah kn prasaan..awk bole je tnye kt nurse..yg awk nk kaunseling..nnti dorg akn uruskn untk berjmpe dokter kaunseling...insha allah...sy ckp ni bkn sbb nk awak bercerai dgn suami awk..tp sy cume nk bgtau pengalaman sy slme ni...bnyk kn berdoa..dekat kn diri kt allah...

sy fhm sgt apa sis rsa sy pun tgh struggle dgn skt ni.. tp sy rsa bersyukur suami sy slalu ada tuk sy .. sy pegi terapi & mkn ubt .. jln terbaik sis jgn sesekali rsa lost sbb allah alwys ada tuk kita..mgadu la dgn allah berdoa kpd nya.. jga solat ..zikir & slalu dgr alquran insyallah allah bantu ..sis kena sentiasa kuat demi ank2.. plss fkr positif .. jgn sesekali fkr negative bnda tu akan memburukkan keadaan.. pecyalh setiap ujian ada hikmah nya.. sy tau ssh tp sis kena bantu diri sis sndri .. smua bergantung dgn sis.. myb blh pegi hosp gov utk dptkan rawatan yg lbh murah.. jgn biarkan sis prlukan someone utk share apa sis rsa..& pls tlg kuat utk ank2.. sy doakan sis dipermudahkan urusan dunia & akhirat 💙

2y ago

terima kasih atas doa dan semangat . semoga yg baik2 Allah balas pd puan ♥️

Puan adalah wanita yg hebat, mampu bertahan shingga ke tahap ni skrg.. Fikirkanlah anak2 pn, mereka masih perlu belaian kasih syg dr sorg ibu. Pn boleh bjumpa dgn pakar kaunseling, masih blum terlambat..get some help. Pn tak sendiri, Allah ada.. berdoa memohon kpd Nya semoga ada jalan keluar dr stiap masalah beban hidup pn skrg. Tetap fight! Ramai yg senasib dgn pn d luar sana, malah mungkin ada yg lebih teruk. Takpe rasa sedih dan marah, lepaskan emosi pn tapi lepas dari tu bangkit and be positive! saya doakan pn sentiasa kuat, saya tak duduk tempat pn skrg tapi setidaknya saya pernah rasa seperti apa yg pn alami skrg 😊 .

2y ago

terima kasih atas kata2 semangat. semoga yg baik2 Allah balas pd puan♥️

Sy tgh alami mcmna sis alami skrg . Semasa mengandung sy cpt melenting mrh x tentu psl dkt suami. Kebetulan ini anak pertama sy .Suami sy pun mcm suami sis . Jenis x ambl berat psl sy . Dari mengandung, berpantang smpi la skrg bby dah 2 bln. Syukur sy ada mama yg sentiasa mmbntu sy. Sy bersalin czer tp suami lngsung x kisah yg mngadu sakit kat bgian luka . Dia lbih rela layan hp dari dgr keluhan sy. Tp sy kuat demi anak. Skrg cara sy control sy lebihkn brdiam bila suami bgi 1000 alasan takmau jga bby.

2y ago

Sama2 .. 🥰

sye tak tau la ad depression ke tak..tp sye jugak kerap nangis sbb kadang2 suami suka buat kepala sendiri,bila kita luah dia marah kita balik so sye jd stress...ap yf sye buat hri tu,sye tak makan,tak minum smpi la badan sye kurang air..sye gerak ke klinik sendiri,doktor suh admit ward laju sye angguk nk masuk ward walaupun suami marah2 sbb kena tahan ward...peduli apa,drpd sye duk rumah,stress baik duk hospital..tp tulah,bila dh kt hospital,cpt sihat doktor suh balik pulak...

allahuakbar . . sis . banyak² istifar sis . . solat ,mtk dgn allah semoga dipermudahkan urusan sis . sy paham sgt . time mcm ni la kita nak sokongan dr suami . kat tempat sy ada doktor tu ckp klu ada mslh yg xda tmpat nk kongsi . nanti cita dgn doktor . nanti dktor call suami bincang dgn suami .. klu tempat sy la . sbb bnyak sgt kes mcm ni sis . akibatnya kita jd makin ttkan sbb xda tmpat nak ngadu . akirnya kita dgr suara² ngatif . semoga dipermudahkan urusan sis

2y ago

sama² . semoga kuat ye sis

Puan jaga diri ya. Berdoa banyak banyak mintak dipermudahkan semua. Kuat untuk anak anak puan mereka tentu perlukan puan sebagai ibu. Mungkin masa checkup nanti puan boleh berbincang dengan nurse atau dr supaya mereka boleh dapatkan therapist atau psychiatrist untuk bantu puan. Nasihat saya, dapatkan khidmat professional sebelum makin melarat. Jaga diri puan. Ramai orang sekeliling yang sayang ❤️

2y ago

Nasihat saya puan ketepikan rasa malu tu untuk kebaikan puan dan keluarga. Saya yakin nurse pun professional dan selalu berhadapan dengan keadaan begini jadi saya rasa dia takkan judge atau sebagainya. Mungkin puan boleh tulis dan bagi pada nurse kalau masih segan nak bercakap. Takpe kita usaha. Saya doakan puan kuat dan dapat pertolongan dan sokongan yang diperlukan ❤️ doakan saya dipermudahkan urusan bersalin juga

Sy pun pernah jg d tpt sis. Selalu nangis sorang2 dlm tandas. Sy pun housewife jg, nak sgt keja tapi apakan daya kalo takda yg nak jaga anak time keje. Dulu husband I pun sm jg tak kisah pasal I anak2 pun tak nak jaga byk betul alasanya tpi skrg I preg baby 3 so I direct je trus ckp kalo ada yg tak kena. takda da nak nangis sorang2 bukan dia kisah pun so lebih baik jaga hati sendiri drpd jg hati org lain

Samalah. Sy pon tengah alami situasi yg sama. Suami sendiri ckp sy pemalas, family belah mertua pon tk faham situasi sy. Mmg sy jadi tk larat nak buat apa skrg ni tapi sedih la suami ckp mcm tu. Nasib baik sy ada family yg memahami. Sis kena kuat okay🥺 kita kena kuat demi anak dlm kandungan. InsyaAllah anak kita dapat ubah hidup kita jadi lebih baik nanti. Anak lah jadi peneman kita.

2y ago

InsyaaAllah. sama2 kuat ya. sy pn tgh usaha nak mencari kekuatan ♥️

Sayang diri sendiri dulu.. Dapatkan bantuan. Call talian kasih 15999 tu.. Join komuniti yg ada masalah sama dgn Puan di Facebook. At least boleh kembalikan keyakinan diri. And paling penting sekali.. Talk to Allah. Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Doa banyak2.. InsyaAllah.. Semoga dipermudahkan urusan Puan. Amin Ya Mujib.