Assalam.Doc sahkan sy miscarriage.macam mana cara nak cepatkan ia turun sendiri secara semulajadi?

Sy takut proses D&C jadi nak cara semulajadi Update: 1/9 terima kasih pada semua petua n tips² yang awak semua kongsikan .alhamdulillah doc dah repeat scan n kata dah bersih tak perlu cuci ..Sy minum air kelapa 2 biji dengan makan Nanas sebiji Plus kopi setiap hari ..lepas seminggu lebih dah bersih ..sekarang tinggal darah saki baki dah nak kering ..maybe dah hujung2 kan? Lepas dah bersih berpantang berapa lama ya?

6 Balas

saya sehari sebelum tarikh d&c gugur anak first saya makan lemang n nasi impit sebab masatu tgh puasa n then dh dekat dgn raya takut kempunan tgk org lain makan tapi sy kene pantang.. saya makan tghari gitulah lps maghrib tiba2 rsa merengat je dkt perut mcm nak senggugut.. menahan la sakit smpai subuh esoknya org kata mcm sakit contraction tu makin lama makin sakit lpstu darah mcm air kencing kluar.. terus g emergency doc suntik ubat kecut rahim kot dkt peha n then tak lama lepas tu bby kluar baru sakit tu hilang.. alhamdulillah lega tak kene d&c

I pernah gugur 2x. Dua dua keluar sendiri. Teruk sangat rasa cramp dengan sakit belakang. Btw you dah berapa hari lepas tahu gugur? My doc biasa suruh tunggu 1 atau 2 minggu lepas disahkan gugur. Dalam minggu tu jugak kantung keluar sendiri. Kalau rasa cramp bawah perut kuat tu means dia nak keluar. Banyakkan berjalan, makan nenas ke, minum air tebu ke. Kalau tak keluar juga dalam 2 minggu mmg kena dnc la

9mo ago

rasa cramp senggugut sampai sakit nak jalan tu dah lepas . masa tu ada keluar ketul² Plus ada keluar macam putih² campur darah Sy ingat itu dah keluar ..masa tu dah hari ke 5 bleeding..Sy tunjuk gambar doc kata bukan.cek bawah masih tertutup tapi masa scan memang tak berapa nampak .tak jelas kata nya .tapi masa hari tu darah fresh Pon ada keluar. kelmarin dah hari ke 10 bleeding pergi scan klinik swasta doc situ sahkan sy dah keguguran tapi incomplete misscarige .jd tu yang sy ingat nak BG keluar bersih habis tak nak d&c

Saya angkat barang berat, buat kerja berat, makan dan minum benda tajam, buat kerja lasak lasak dan dua minggu lepas tu mmg ada bleeding then malam tu start cramp perut setiap 5 minit mcm org nak bersalin tu. Saya cepat cepat duduk atas jamban sbb darah terlalu byk. Makin lama cramp makin kuat sampai la dia gugur sendiri.

klu semulajadi, xpasti. sbb bergantung klu awk dh mula heavy bleeding + cramp, ada chance. tapi mmg sakit..tmbh kndungan dh bsr. Sy 2x ggur sendiri..Tuhan saja tau sakit dia mcm mana. dh mcm org bsalin pun iye. nk buat apa serba xkena. dnc dktr akn bius awk dlu , jd tak terasa sgt. mungkin after prosedur ada rasa xselesa.

Sebab pernah miscarriage twice. If nak turun kan sendiri, i’ll drink strong coffee daily. Yang brewed coffee . Dia akan buat cramp sakit sangat sangat dan jatuh sendiri. Jogging pun helps jugak.

sy makan nenas . x lalu pn makan je sbb dh x nak simpan dlm perut. sakit tu mmg sakit. menangis jugak la nak tunggu janin tu kluar smua. dh keluar tu toinkk legaa..

9mo ago

baikk2..saya baru beli nenas.hari ni saya cuba.moga² ada harapan.pasalnya dah bleeding banyak hari . darah ketul² PON ada keluar banyak kali serta macam putih² jadi tak pasti macam mana rupa kantung tu