baby burp

sy sgt buntu mcm mna lg nak burp kn baby. segala cara yg d ajarkn semua sy dah try utk burp kn bby. dia punya susah nak burp tu smpai geram jgk nak berejam tepuk2 sapu2 blkg xnak burp. dah xnk burp dia asik muntahkn je susu kuat mgerang smpai merah muka. kuning pun x hilang2 lg rsanya sbb dia asik muntahkn susu mmg jarang nak berak la. tlg mmy2 ada petua lain x? risau la kang tsedak susu time kita x sedar. minta d jauhkn la.

12 Balas

Yg kuning tu suruh chik suami p beli kat kedaii ubat cina ubat untuk turun kuning baby isyaallah Hari kedua guna xdok kuning mandikan dua kali sehari baby...saya suruh adik saya beli untuk baby dia kejap hilang kuning anak dia pun meragam hisap susu...Klau tempat dia xdok mandikan anak NGN air rendaman asam jawa...n selalu buh minyak di perut n kaki baby...anak saya pakaii minyak telon selalu kembung perut masa dalam pantang sekarang bagi pakaii minyak yu Yee Alhamdulilah sekarang nak masuk 5bulan xdok masalah kembung...masalah sekarang gataii gusi nak tumbuh gigi...🥰 Untuk barp baby Tu gosok ja belakang dia sis....

Kalau taknak baby muntah, lepas susu tu sis dukung anak sambil duduk ka berdiri ka tak kisah, bagi baby dalam keadaan berdiri macam kita dukung tu kan, bagi lama sikit bagi susu betul2 turun... Atau kemungkinan perut baby angin... Sebab tu dia susah nak hadam dan asyik muntah...

Anak sy pon sama mmg jenis susah nak burp tp lepas sy susukan dia sy akan dkung dia kejap tegakkan dia dlm 7min mcm tu pastu sy ngiringkan dia baring..xpernah susukan dia smbil baring selalu sy akan pangku dia.. Tp klu dpt dgr dia burp rasa puas gile..

Kalau fully bf..mmg susah nk burp.. Sbb xkenyang.. Tp kalau fm n kenyang.. Buka bedung dia..dukung tegak.. Mesti burp.. Pasal kuning susah nk turun, cuba guna susu karihome.. Elok..

Pertua orng tua yg berpengalaman .. Untuk hlngkn kuning. Mndi kan air beras setiap hri. Dan awal pagi bgi jemur2 .. ..

Cuba tukar teknik burp tu. Kalau tak boleh jugak, tegakkan je baby dulu. Dalam 15min. Pastu kalau baring, iringkan sikit

Saya pun ada masalah yg sama. Memang berjam tepuk2, sapu2 belakang badan dia mak kasi sendawa.

Try menerapkn baby. Gosok lembut blkg bdn dia then tepuk2 ulang2 sampai dgr dia sendawa

Cba sendawakan bayi sis mcm ni👇

Bg sysu fm ke bf?

4y ago

Saya rasa tak jugak sis. Anak saya masa full breastfeed, pun susah nk sendawa. Tapi anak kakak saya, senang sangat nak sendawa. Full breastfeeding jugak.