Low lying placenta

Sy sedang pregnant 21 weeks & dah buat scan.. tapi doc ckp uri sy located 2.5 cm shj jarak dari tempat kluar baby.. jarak yg normal adalah 5cm.. adakah kemungkinan uri sy akan naik lebih tggi lagi? Atau uri sy boleh jatuh balik yg mnyebabkan sy terkena placenta previa. Sbb anak 1st sy alami PP type 4.. sy sgt risau & tertekan kalau sy terpaksa alami semula keadaan tu. Skrg sy agak lega sebab uri brada di tengah2.. walaupun uri x sepenuhnya naik atas lagi.. sy tetap syukur.. Tolong bagi advice atau pngalaman masing2.. uri akan sentiasa naik keatas atau boleh kemungkinan jatuh semasa baby semakin besar ni..

1 Balas

saya pun low lying placenta masa scan 13w & 19w. risau juga sebab 2 kali scan masih tak ubah. now 23w setakat ni Alhamdulillah takde apa berlaku esp bleeding. kakak ipar sy alami perkara sama masa dia 28w. Alhamdulillah hujung2 plasenta dia naik ke atas dan dpt bersalin normal. dia nasihatkan sy supaya lamakan sujud tiap kali solat. Jom kita ikhtiar sama2 dan fikir positif 😇 update kat sy ye kalau ada dpt tips lain..

2y ago

Ya betul tu.. sbbkan sy dulu ada sejarah PP , so bila dapat tahu je pregnant 2 mggu terus setiap kali solat masa sujud mesti lama betul sujudnya.. alhamdulillah uri naik x tutup jalan kluar mcm dulu dah.. mgkin kena teruskan sujud lama2 tu smpai lah due date nnti.. InsyaAllah boleh beranak secara normal.. disamping tu sentiasa pohon doa dari org ramai..