GDM week 13

Sy sangkut gdm week 13. Reading 5.1-5.9 je tapi doctor da suruh amik insulin. Ade mummies alami situation yg sama? Tak boleh ke sy makan ubat je? Ade effect tak lepas pregnancy kalau amik insulin? #GDM_on_INSULIN #Gdm

5 Balas

Biasanya lah, lepas minum air gula kalau result tak cantik, doctor akan advise untuk buat BSP dulu. Tengok bacaan pagi kalau atas 5.2 , dia suruh continue sampai petang. Then 2 weeks lagi repeat BSP. Kalau 2 and 3 kali buat BSP still bacaan pagi tak cantik, doctor akan advise untuk on Metformin(ubat kawal gula dalam darah) . Then repeat BSP lagi. Bila on Metformin tapi BSP tak okay, baru Doctor akan advise untuk on Insulin sebabnya makan ubat pun tak boleh kawal, means u memang ada kencing manis yang tak boleh control dengan hanya makan ubat. I buku pink tag kuning yer. BSP - 3x sangkut bacaan pagi, terus on Metformin. Lepas on Metformin baru okay. Bacaan pagi - 4.9 , 4.2 , 4.5 . Tak lebih >5 pun. Alhamdulillah. Even makan manis pukul 12 pagi, then terus makan Metformin, esok paginya jam 8 buat BSP, bacaan still 4.5 👍 Means just Metformin pun gula dah terkawal dalam darah. Syukur sangat tak on insulin. Sakit woo! Itu KK kat tempat i laa. Kat tempat orang lain tak tahu laa camne 😄

3y ago

Itu lahh. Belum pape da suruh cucuk. Ubat pun tak pernah start lagi. Sy prefer makan ubat dlu lah. Itu yg saya tanya kt sini sbb pelik dgn decision doctor di kk sini. Btw, thank you share pengalaman 😊

Pelik.. kalau ikutkan, bacaan tu normal je. Kenapa nak kena cucuk insulin? Puan confirm kan balik dgn doktor puan. Kalau ikutkan, mkn ubat pun boleh. Melainkan puan memang ada DM dari awal sebelum pregnant, yes, mungkin perlu insulin. Ni garis panduan kadar gula dlm darah utk pregnant mom ⭐️Sebelum makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada

3y ago

Saya pun pelik. Sy dah dpt kan 2nd opinion dr doctor lain. Doctor kate tapayah insulin pun takpe. Mnggu depan sy ade appt di KK. Sy akan refer balik dgn doctor tuh. Thank you 😊

rendah je tu.. kena insulin ke? saya sangkut 5.2- 6.9.. on diet je.. n on bsp 7 point 2 minggu sekali.. no 3 camtu, no 4 ni pun camtu.. now no 3 da 2thn setengh, yg no 4 ni lak 34week dah..

3y ago

aah. Baru 2nd bsp dah suruh cucuk. Nervous pulak rasa

sy pun sangkut jugak tp daa 7 bulan baru detect gdm first bg ubat sec pun bg ubat tp high dose ubat kencing manis kli ketiga minggu depan nak bersalin minggu lepas dia suruh amek insulin

Tak. Saya makan ubat je. Sis tanya doktor nanti doktor bagi jawapan. Sis byr gaji doktor.