Tiada masa untuk pumping

Sy pumping sbb nk bt stock kalau anak merengek xpuas susu . Tapi sejak sy dduk sorang² bila suami outstation,sy emng xde masa nk pump susu . Dulu sy boleh bgun 2-5 pagi utk pumpu susu tpi anak sy malam2 emng akn terjaga nak susu . Perlu ke sy perlu direct feed je xpyh pump selagi anak cukup susu,kalau anak merengek xpuas susu,sy terpkse bgi susu formula bru dia ok

6 Balas

sy housewife, anak 1y8m masih bf.. kalau sy mmg sgt NO utk pump walau suami duk sama.. sbb renyah sangat nak pam nak dbf plk.. fokus dbf je.. takde buat stock2 pun. bila pam, kena basuh botol kena basuh parts pam kena pam kena dbf and repeat 🔁🔁🔁 disamping mandi makan kita.. tp kalau direct, kena dbf je disamping mandi makan semua. if awak kerja, balik rumah fokus dbf, pam berjadual kat tempat kerja, kakak sy kerja tp anak dia bf sampai skrg 1y5m masih bf

4mo ago

beza kalau 100% dbf dgn siang pam mlm bf dgn 100% pam. @nbh yg mana? sy 100% bf, anak tidur mak blh tidur je, tp sy pam @ marmet sbb takmau gap lama sgt nti bengkak susu. tk marmet beria pun

buat yg mana memudahkan awak. kalau baby mmg directfeed. awak just boleh focus utk directfeed sahaja. xperlu pump. sebab baby sentiasa ada dgn awak kan? lekapan baby dah betul? kalau baby hisap awak ada rasa sakit tak? baby ada tongue tie ka?

Jika suri rumah, direct feeding tu senang drpd pumping. Pumping, penat, renyah. Saya salute ibu bekerja yg buat pumping, uruskan penyusuan susu ibu 👍👍👍

Terpulang pd sis.. mne yg mmudahkn.. lain org lain situasi nye.. klu bg df, x perlu pump pun.. cumanya kne jge timing la, klu x, susu mkin kurg..

Ya depends on you. Sy pump sebab anak taknak df dan taknak formula 🥲

klau dh anak 24jam dgn awak better df shj.. lg bagus..