Kenaikan berat badan

Sy pregnant 29week.sy nk tny pndpt mommy² dlm nie.30/6 sy buat check up antenatal di Klinik Desa. Nurse mrh² sbb berat sy naik byk sgt kata nya dlm tempoh 2mggu dr last visit. naik 3kg lbh.then sy argue dgn dgn dia mne ada.2mggu lepas berat sy 69kg.that day dia timbang sy 72kg.dia ckp xjga mkn ke?.sy ckp kt dia, penimbang klinik desa tu yg problem.sy berani ckp mcm tu sbb ramai dh ckp penimbang kt stu rosak.tp nurse xnk dgr.pdhal 28/6 sy ade pegi hospital kerajaan utk check up.berat sy cuba 70.7kg je.xkn selang 2hr boleh naik smpi 2kg.dia mrh² sy.still xcaya yg penimbang tmpt dia tu problem.then dia suruh sy dtg selang 2hr utk bacaan bp sbb berat naik byk dlm tempoh 2mggu.xpe la sy diamkn je.mls nk argue lg.pastu hr yg sama jgk 30/6 sy kne ke Klinik kesihatan utk buat urine test kt lab.sb dlm urine ade protien.nurse kt KK timbang berat sy dpt 70.5kg.nmpk x ralat berat sy kt 2 tempat tu. On 1/7 sy buat lg urine test sb still sangkut protien.nurse KK timbang berat.dpt 70.6kg. pd 2/7 ade appointment booking bersalin di private hospital.timbang berat dpt 70.1kg. On 3/7 sy pantau berat sendiri kt rumah dpt 70.4kg. So 4/7 sy kne pegi Klinik desa utk buat bacaan bp tu.before pegi sy timbang dlu berat 70.2kg, tapi bila smpai kt Klinik desa td.nurse yg sama timbang 71.5kg.dia still bising².siap ckp.xreti ke jga mkn. Ya Allah geram nye tuhan je yg tau.sy ckp lg kt dia penimbang klinik dia tu problem.sb sy timbang kt tmpt lain & rumah dpt range berat lebih kurang sama je.70kg-70.6kg je.tp bila kt tmpat dia.jd naik byk plak..klu mommy² kt tmpt sy la. salah sy ke klu device klinik desa tu yg problem?.

Kenaikan berat badan
7 Balas

Ini pendapat kecil saya sis. Sis pergi ke klinik kesihatan dan beritahu pada sister bertugas mengenai cabaran sis ne. Kadang jururawat masyarakat kat klinik desa ini pilih untuk dengar kata sister. Baru dia nak dengar kata. Iye benar penimbang digital, jarum dan analog srmua akan bagi bacaan yang berbeza. Saya alami perkara yang sebaliknya. Berat tak naik dan maintant. Lagi kelakah di klinik desa maintain tapi di klinik kesihatan naik. Sebab sorang guna jarum dan sorang guna analog penimbang batu tu. Semua mesin penimbang wajib di calibrate dulu. Tapi banyaknya tidak sempat buat dah ukur berat ibu mengandung lain. Saya ditegur sebab bimbang baby tak naik berat tapi bila check di klinik kesihatan baby alhamdulillah normal berat, air ketuban dan lilitan perut ikut minggunya. Alhamdulilah. Sis cubalah beritahu sister, nurse dan doktor di klinik kesihatan, hanya merrka mampu tegur jururawat desa. Semoga berjaya. Sis tunjuk bukti. In shaa Allah nanti ada perubahan sikit tai confirm nurse kd akan memgomel sikit sebab kita mengadu. Itu yang saya alami

saya pun naik gak. 4.5 kg lagi 🥹😂 2 hari sebelum check up kat kd , saya ada timbang kt klinik swasta , 75kg. tetiba sampai kd jadi 77 kg 😂 sebelum tu berat 70.5 kg. laju betul naik. Nurse bebel kejap je takde lah marah. Saya ckp aik baru 2 hari lepas timbang 75kg. Pastu dia kata penimbang kat situ lain, penimbang dia lain. Jadi ikut jela penimbang kat kd tu. Setiap 2 kali seminggu kena pantau tekanan darah😅 Redho jela, nurse tu yg nak jaga kita kan… ☺️

2y ago

smlm sy ade tny doctor kt KK.doc kata kita boleh je nk argue pasal berat nie.klu ralat antara penimbang² tu jauh sgt.sb nie akan effect pd diri kita & baby.sb if kenaikan berat kita sbnrnya normal utk mggu kandungan.tp nurse kata naik byk sgt.kita akn kne diet .so akn menjejaskn baby.sb kita dh kne catu mkn pdhal kita xde kenaikan berat pn.nt risau baby xcukup zat.sb nutrien yg baby dpt melalui ibu

Sama macam klinik desa yg saya g checkup, penimbang tu naik banyak dari penimbang kat rumah. Time bgtau berat tu saya bgtau berat yg sy timbang kat rumah je. Kalau guna penimbang klinik tu mmg lari banyak la.. dah penah kena bebel tak jaga makan bagai. Pstu nak kena checkup 2 kali seminggu klau berat naik banyak pdahal salah penimbang klinik. Last2 sy bgtau tipu2, ikut range yang berat bmi kita je.

2y ago

kn.sb kita yg disalahkn.pdhal kita dh jga mkn dh.

sy pun tngh risau psal berat,timbang kt kk lain,timbang kt hospital pun berat jd lain..buln lepas pun nurse ada bgthu dlm dua mnggu berat naik je sy pun diam jela..Stress rasa .awl2 book pkai pnimbang lain,dah ptghan penimbang lain dah berat jdi lain😣kjp pkai digital kjp pakai yg jarum..

2y ago

tu la. yg penimbang jarum nie.klu salah setting.mmg akn lari byk.tp klu yg digital nie ralat nye xde la byk sgt berbanding yg jarum.

garang nya nurse 😂 saya timbang kata naik 3kg dkt kk. nurse tak bising cuma sesama gelak katanya dahsyat seminggu 3kg .next weeknye timbng berat turun 😂

2y ago

kn..untung la dpt yg ok.sy dpt yg xok..

bawak gula 1 packet yg belum buka suruh nurse tu timbang sama tak dgn berat kt label 😅 kalau dia susah sgt nak percaya, buat cmtu la kot 🤣

penimbang tu hari2 ramai org naik jadi, boleh jadi penimbang tu mula rosak. next time awk bwk sekali penimbang sendiri 😁 simpan dlm beg 😜

2y ago

dh tunjuk sis.tp dia still xterima.sb dia kata penimbang sy bkn ada depan dia..hahaha.nie bkn mslh penimbang je.tp mslh attitude nurse tu jgk kot.