Naik flight

Sy pregnant 15w. Boleh tak nak naik flight? Kena buat surat doc ke? Siapa mommies sini ada pengalaman naik flight masa mengandung?

10 Balas

kalau MAS, boleh naik flight tanpa surat Dr sebelum 28 minggu, cuma pergi kaunter dan declare pregnant, nanti diorang bagi form Release & Indemnity untuk isi.. dan bila ada form ni, masa nak masuk tu, boleh bagitau ground staff, kita dapat masuk awal tak perlu beratur.. untuk Air Asia atau lain2 saya tak tahu, kena check sendiri..

Boleh naik sebelum 28weeks Klau tkde surat dr nanti masa naik flight dyorg bg stu form utk isi. Dlm masa pnrbgn dyorg akan pntau kita.. tpi kalau ada surat dr lg dyorg ok and tkrisau.. utk surat dr tu masa checkup kk tu bleh usulkan sekali nk minta surat utk terbang ke mana mana and bila.. if tkde masalah dlm kndgunan dr ok je.

Sy tiap2 bulan naik flight balik kg KUL-TGG , TGG-KUL take time dalam 1jam macam tu . Dari start pregnant sampai 24week . Hehe n saya jenis perut tak nampak . So sy boleh bawak diri sendiri sebb saya balik sorang2 . N sy jenis takde alahan sangat sy yakin je everything ok . So smooth je .

sy masa bulan 4tu kandugan 14w dr ke sabah ke penang tak da buat surat apa"cumanya sy balik tu bertemankan suami takod la juga time" naik flight tu pensan ka apa ka 🤣n than sy siap" bawah minyak agin biar tk loya or pening nnti.. 29/8 ni pula sy balik sabah mmg kena ada Surat dr doc la..

Ok je tu, sya naik flight 28 weeks. Sebelum tu kena minta doctor surat 'Fit to fly' valid 1 minggu saje tu kalau air asia, lain airline tak pasti. Pastu waktu checkin kena ke counter utk declare pregnancy. Rasanya dah 34 weeks above tak dibenarkan fly dah

Awk blh tanya prosedur dri flight, dn dptkan nasihat Dr, sbb setiap badan org berbeza kan. Klu Dr kata awk selamat nk naik, then boleh naik. Sbb Dr pernah ckp dkt saya risiko ibu mengandung naik flight lebih tinggi berbanding ibu mengandung buat xray

Sy pernah fly to Singapore masa pregnant 10 weeks. Tapi i ade tanye dr la klu ok ke and dr pon ckp ok je tapi mesti bawak buku pink la in case emergency ada ape2 ke masa travel tu. So far xde masalah. Xyah surat ape pun.

28wks kena minta surat dr. saya ritu 28wks fly and soon week 33 fly back again utk beranak d tempt sndiri

2y ago

AA smpai 34minggu akhir…35xleh fly dah MAS pulak 36minggu akhir,37xleh dah.Sy balik sarawak lg bbrp hari,kandungan 35mggu 5 hari 😊 Kne dapatkan surat dri doc yg menyatakan kita xde masalah utk fly sekian² weeks.Tp ni utk kandungan yg xde masalah.Xde GDM & etc.& xde bleeding dlm masa smggu ke 2mggu sblum fly

Kalau ikut rules flight blh je naik before 7 months.

bole je.. 27-34w bru kena ada surat dr docter