Dilemma nak hantar baby 3 bulan ke pengasuh

Sy plan nak hantar ke taska yang terima baby 3bulan , yg dekat dgn area rumah di selangor. Tapi mak sy pulak risau jadi apape dekat baby. So mak sy cadangkan sy tinggalkan anak di kampung , upah pengasuh yg dia nampak depan mata. Kos pun rendah je dlm below 300-400 mcm tu. Kg sy sgt jauh ya huhu.. di pantai timur..kalau sy dh letak anak kt kampung sy kena la ulang alik setiap seminggu atau dua minggu sekali. Naik flight mahal pulak. Kalau drive letehh..tp takpela bab kewangan tu insyaallah mampu , cuma sy fikir kalau anak duk kampung, sy fikir sy akan terlepas masa nak tengok anak membesar. Sy akn terlepas first word dia, first walk dia.. huhu Mak sy kata bila baby dah besar sikit boleh jalan baru duduk dgn sy. Sbb suami sy boleh jaga sambil jaga kedai. Time 3-12 bulan ni rasanya suami sy x boleh fokus jaga anak sambil jaga kedai, pasal yela kan masa bila nak tengok anak masa bila pulak nak layan customer. Baby kn nak kena bg perhatian sepenuhnya..Hmmm Btw sy ada je mak mertua di selangor ni, tapi dia pulak tak selesa kalau sy upah pengasuh yg duduk rumah dia. Takkan la sy nk harap mak mertua yg dah tua sorang2 jaga baby kn huhu.. sy keje kat KL, 7am-6pm xleh nk jaga baby.. ni anak sulung kami.. Sy xtau la nk minta pendapat or nak luah je, sy buntu nak buat keputusan.. Anyway, the reason mak sy tak percaya kt pengasuh sbb 1. Anak kepada makcik sy tiap2 hari pengasuh update kata anak x nanges, tapi hilang suara. Pelik sgt. So kami syak, pengasuh tu biar je baby nanges separuh hari ke sehari suntuk taktau la sampai hilang suara. 2. Cousin sy sendiri adalah seorang pengasuh, dia punye la jenis baik je lemah lembut tapi rupanya jenis suka cubit budak. Bila mak sy tegur, dia ckp dia suka cubit sbb geram. Bkn budak tu buat hal apa pn, mmg hobi dia cubit. Eeei la kenot brain. Nasib budak tu tak lebam je Edit : ramai salah fhm ingat suruh mak sy jaga. Maksud sy upah pengasuh yg mak sy pantau di rumah. Sbb sy x boleh pantau. Mak mertua pula tak selesa org luar tinggal kt rumah dia w/pun hanya cuma waktu siang sblum sy amik anak. Plan nya letak kt kg sampai anak umo setahun je. Tp sy setuju rata2 komen suruh anta taska dkat dgn sy, itu plan asal sy dgn husband. Tp bila mak tahu, dia bantah habis2. Sy xtau mcamana nk ckp dgn mak. Mmg susah nk menang ckp ngan dia. Situasi2 yg dia cerita mmg menggoyahkan sy

31 Balas

Hantar ke pengasuh sis, biar ape2 hal kita ada dekat dgn anak, dalam radius kilometer yg dekat. Betul apa sis fikir, akan terlepas peluang nk besarkan anak cara kita. Maaf cakap pada saya org tua ni ada typical mindset. Takut bila sis biar mak kt kampung jaga, lama2 jd issue xsuka cara mak didik anak. Ikutkan drp sis nk spend duit flight lebih baik spend je duit cari pengasuh/taska. Kena try n error . Tengok anak sis serasi atau tak.

cuba usaha cari yang dekat area puan. sbb nanti puan jgk gelisah bila rindu anak. x fokus dengan kerja makin banyak masalah dgn tempat kerja lgi bertambah stress. kalau boleh cuba cari lagi pengasuh yang yakin dan pasti.. lepastu banyak² la doa setiap kali hantar dan teringat anak. supaya Allah jaga. kadang² kita kena letak jgk tawakkal pada Allah lepas kita ikhtiar sehabia baik.inshaAllah..Allah akan jaga.

Sy penah ada dekat situasi awk..sama sebijik.. dgn suruh hntr balik kampung + ckp bukan2 kalau hntr ngasuh.. cth pgasuh bg ubat batuk/cubit anak etc.. siyes mmg susa hati, lg2 anak sy sgt high demand…Bg sy, biar la anak depan mata..dari jauh2 kat kampung.. sama je rasa susa hati..hantar ngasuh dekat dgn awk.. senang kalau pape, hntr dlu utk tgk sama ada baby serasi x dgn org tu..

8mo ago

Ya sis sy susah hati sbb mcm2 mak sy buat andaian. Sy pn rasa x sedap hati juga la. Padahal dh mmg plan asal sy utk hantar taska dekat ngan rumah.. mak sy mmg bantah habis2, itu pun takut jgk nak hadap. Dilemma teruk

Bukan nak pandang serong mak mak yg tinggal anak kat kampung ni, tp please la jgn berjauhan dgn anak. Busy mcm mana pun kita kerja... masa dgn anak tiap hari sangat penting. Cari pengasuh yg boleh terima waktu kerja sis. Mahal sikit x pe...asalkan tidak berjauhan. Jaga anak kecik mmg susah...tp itulah cabaran seorang ibu. Susah mcm mana pun.. biar kita yg besarkan dia

Saya berhenti kerja wak, sbb sekarang mcm mcm kes jadi. Saya takut. Tp faham je situasi setiap org tak sama kan. Mmg ada mummy yg kena bekerja. Another solution is, hntr pengasuh yg dkt dgn rumah awak & pengasuh yg tk jaga ramai budak. Kalau ramai risau pengasuh nya jenis mudah triggered & stress. Lepastu tk fokus dgn baby. Semoga yg bebaik je untuk awak🤍

8mo ago

Ini pn smpai sy trfikir jgk. Tp betul, tak mudah.. byk benda jgk kne fikir 😢

Ini perkara biasa untuk anak pertama. Saya pun mcm tu juga. Tapi saya nak anak saya ada dengan saya dan nak besarkan anak saya sendiri. Saya usaha cari pengasuh yang memang akan jaga anak saya dengan baik. Alhamdulillah, rezeki saya dapat pengasuh yang jaga anak saya macam anak sendiri. Sampai sekrg dah jadi mak angkat kepada 4 orang anak saya.

Anak sye tiga2 mertua jagakan kat kmpg..sye kerja masa tu dan xbersni nk tinggal anak kt pengasuh sbab masi baby..kg sye lagi jauh nuh kat sabah..umur anak 2 tahun baru sye ambik duk dengn sye sekali ..Alhamdulillah tu cerita 12yahun lepas..mula2 ambik tu ambik masa 2minggu untuk anak selesa n biasakan diri dngn rutin baru..lama2 dorang akan biasa

8mo ago

Kalau berjauhan dgn anak at least dia umur setahun sis rasa ok ke? Sy xtau sy akan okey ke x berjauhan dgn anak. Belum pengalaman lg. tp dr segi anak tu boleh bond dgn sy lpas dr umo setahun tu la sy concern, tkut jgk sy klu dia xnk kt sy 😭

sbenanye jwpn tu da ade dlm post sis kt atas tu.. hantar blek kg byk cons nye, kne ulang alik, anak jauh, duit, hantar kt sne knfirm ke pngasuh baik? bkn nk tuduh pngasuh, tp kdg2 pngasuh jge baik pun ade je kjadian x diingini berlaku kan? elok la dpn mte snang, ape2 hal kte pntau & segera ke hospital klu rse ade yg x kne..

biar anak dkt, fkir waktu sakit dia atau emergency. bkn boleh balik secepat mgkin. kalau sy rela dkt2 dgn anak, jauh xsnggup. walaupun mak tu tawarkn begitu. biar hari2 amik anta anak dipengasuh. crik yg betul2. pengasuh ni bila kita baik, kita bertolak ansur insyaAllah semua baik2 saja.

Awk dan husband punya anak, keputusan biar awk dgn husband awk yg buat. Bukan nafikan pendapat org lain. Tp mcm awk ckp la lebih byk cons dari pro kalau dgr ckp mak awk tu. Kesian awk juga. Bawa taska dkt dgn awk or husband awk. Susah sikit nak pantau tp tu la hakikatnya utk kita as parents

8mo ago

Itu la sis tp sy berpantang pn dgn mak. Semua ikut ckp mak je.. husband sy pn sama dgr ckp org tua. Mak sy ckp pape dia folow semua stakat ni 😅. So sy la yg kne berkeras sikit, cuma bab ni sy sndiri pn xde pengalaman.. itu yg buntu. dlm masa yg sama mmg sy survey je taska area dkat rumah sndiri. Ada masa lg utk buat keputusan