hosp kerajaan

sy plan nak bersalin kat hosp krajaan, nak tau masa kita warded tgh layan contraction tu suami boleh ada kat sbelah tak? sy klu bole nak suami ada skali huhu takut xdpt sbb ramai kan dlm ward tu...satu lg masa nak meneran tu pun suami boleh teman tak? haha perlukan smtg utk grab rambut ke tgn ke😂sy jenis klu sakit ni xleh sorg2 xjalan nanti huhu xkan suami xbole ada sekali time2 gitu😭 anakfes ni so xtauu mcmana prosedur hosp tuu, tolong jwbkannn😢

6 Balas

kalau hosp area sy,husband boleh masuk wad bersalin bila masa melawat ja. lepas habis masa melawat kena keluar la. tp suami sy dpt masuk bila sy dah bersalin semua 3 anak kami. anak 1st bersalin tgh malam,esoknya suami dtg melawat sebab kena warded sehari sebab baby sy berat 2.4kg. anak 2nd suami tunggu di luar sebab bersalin tgh malam,esok pukul 8.30pg discharge. masa tu pkp 01. anak 3rd suami sy masuk masa melawat juga,sebab baby warded lg sebab nak bsp sehari.

Hi, sy pengalaman bersalin di hospital Serdang. Suami xboleh teman isteri di wad selain dari waktu melawat. Teman masuk LR boleh. Sy dulu bersalin anak 1st x diteman sbb zaman covid. Now nk bersalin anak kedua di hospital yg sama sy rasa lebih bersedia mental fizikal walaupun suami xnk teman (sbb dia loya tgok darah) 😌

utk suami teman masa bsalin (dlm LR sahaja), bergantung pd pengurusan hsptl. ada hsptl benarkan, ada hsptl tak benarkan. blh tanya misi kk utk pengesahan. dkt wad hanya waktu melawat sahaja suami/waris/pelawat blh dtg.

7mo ago

sy pun jenis low pain tolerance, tmbh hsptl tmpt sy suami xleh teman dkt LR. tapi selagi awk ikut arahan dktr dan misi, inshaAllah awk boleh. dkt wad pun tak sunyi, misi ramai, rajin2 bgerak, borak2 dgn kwn wad.

teman waktu melawat hour saja sis.. dan waktu nak beranak (labour room). kalau nak 24 jam suami teman kena bersalin swasta sis..sis area mana?

7mo ago

Sis, saya yang first pregnancy pun mak saya suruh pergi swasta. Sebab senang ada suami di sisi. Dari dalam labour room sampai lah masuk wad, memang suami saya kat sebelah je.

rasenye suami blh ada waktu melawat shj. tp masuk labour room nnti dan nk bsalin tu nurse akn panggil suami teman isteri utk support

Depends dengan hospital mana awak nak beranak. Awak kena tanya nurse dekat hospital tu