garisan hitam bawah perut

sy perasan garisan bwh perut semakin melebar brbanding garis ats pusat.. sejak masuk 37week bahagian yg sy bulatkan tu kulit terasa pedih mcm luka,tp bila cek tgk cermin tkda apa kdg2 terasa gatal nk garu juga bwh perut wlupn trsa kulit agk pedih.. normal ke? atau sapa2 tahu sbb apa rse kulit bwh perut pedih..?

garisan hitam bawah perut
22 Balas

Biasa sy gatal2 bhgian perut tak kira mana. Sy amalkan sapu minyak kelapa dara kat perut dr awal pregnancy utk elak perut pecah2/gatal. Minum air secukupnya. Tp bg sy lain org lain, mmg ada org yg perutnya jadi gatal2, ada yg tak even dia sapu minyak minum air.🤷‍♀️

sama dengan saya , ada garisan linea nigra tapi takde pula semakin mengembang & pedih .. semakin gelap & tinggi ada la 😬 kalau gatal , jangan garu tau sis .. sis pakai losyen@minyak then urut-ii sikit .. sis rasa gatal je , sis letak losyen@minyak tau

Jangan garu sis. Nanti jadi lagi teruk. Garu guna towel ke atau kain. Jangan guna kuku. Boleh jugak isi lotion atau cocoa butter tu. Kulit tegang so jd gatal.

Org kata.. klu bawah perut tgh2 tu gatal...rmbut baby dlm kandungan tu tgh gesek2 😂 and rmbut baby tu da mula tebal2.. tu la gatal tu.

Same jadi kat sy🙋‍♀️ bila xtahan, garu tapi alas guna kain.. dan setiap hari sapu minyak zaitun kat perut😁

jangan guna kuku ,bisa nanti perut pecah banyak 😂 gatal dia takleh bincang

Mungkin kulit area tu tegang cube sapu losyen Maaf pndapat sy je la

kadang gatal tak garu pon . tapi ade juga kuo strekmark .

Normal kalau gatal (OC). Kalau garu, akan ada stretch mark.

Normal. Skin tertarik. Kering. Itu yg rasa gatal. Letak oil