suggest pemakanan bykkn ssu

sy nk stopkn susu fm dlu ntuk ank.sbb naik bintik merah mcm ruam kt kpala. nk tgk lps 1week mcm mna smada ruam alahan susu atw ruam pns.. so decide nk marmet susu lhh x direct feeding 🥺 ad tk mknan or mnumn yg blh bntu bykkn ssu bdn dlm msa yg cptt. skg x smpai pn 30ml kiri kanan😓😓😓 sedihnyee. bby bru 25days

6 Balas

Nipple melecet tu sebab baby tak latch betul2. Kena betulkan latching baby tu. Minum air kosong banyak and makan makanan berkhasiat. Untuk i, milkbooster red dates bcs my mother in law Chinese so dia akan buatkan red dates punya air. Utk banyakkan susu ni, lain org lain boosternya. Cuba makan makanan yang awak suka. Awak happy, tak stress, baru susu banyak Jangan lupa konsep supply and demand. Lagi kerap menyusu, lagi akan trigger hormone awak utk stimulate breast keluarkan susu

Sy pun sis klo tandem dgn milkcollector dpt 20ml . Baby dh cukur rambut ya sis. Sy lps baby cukur letak minyak zaitun kt kepala. Jd xde ruam. Klo naik. Sy sapu nipis2 dgn soducream. Cuba sis direct feed sekerap yg boleh. Insyaallah ada susu nanti. Air msk minum secukupnya

7mo ago

Lg satu nnt masa sis checkup 1 bulan, sis tanya nurse, baby ada tongue tie tak atau sis tgk ada ke tak. Sy masa ank kena kuning tu, sy tanya dr ank sy ada tak tongue tie, dr kata takde. Nurse pun tgk cara kita menyusu tu betul ke tak.

sy klau mkn sayur sawi mmg susu melimpah keluar masa ank first. sayur sawi makan batang2 keras tu lebih bukan hanya daun. ni petua my MIL. Alhamdulillah anak menyusu full susu ibu smpai umur 2 tahun.

salam sis..siapa lepas bersalin dan balik dirumah kena cari tukang ngurut yang pandai dia boleh urut utk bykkan susu badan...walaupun payudara kecik hasil air susu tu akan banyak sampai bekak susu..

7mo ago

bengkak susu bukan pentanda susu badan kita byk dear. bengkak susu terjadi sebab kita xkeluarkan susu secara effective.

bykkan mkn sayur ..terutama lobak putih ...lepastu kurma dan mnum air masak byk...

awak NB mmg ada ruam dkt kepala. nnt lama2 hilang sendiri. xnk cuba directfeed?

7mo ago

ha'a normal awak. masa mandi awak boleh shampoo rambut baby if baby belom botak. massage slow2. baby sy masa NB pon ada. tp sy jenis gatal tgn skit asyik nk kupik🤣. ada dua sebab je napa nipple awak sakit. awak cuba check semula. 1) lekapan baby awak salah. kalau slh awak kena betulkan dulu. kalau xbetulkan mmg awak akan sakit. lama2 nipple boleh crack dn luka. 2) baby ada tongue tie