Mengeras

Sy nak tanya sy dah 38w ni perut asyik mengeras dr pukul 12 td dan sakit kat bawah ari2 ni tanda2 nak bersalin ke patut tak pergi hospital skrg? Sy tak tau ni anak first takda pengalaman

4 Balas

Sama laa kita dulu masa nak bersalin, contraction tu saya pergi hospital bila dah terlampau sakit yang mana boleh rasa sakit tu perut macam cramp lepastu hilang. Boleh beza rasa sakit tu makin sakit haa gitchew

5y ago

Makin lama makin sakit ke sis sbb skrg ni sy rasa baby mengeras je sakit tu takde dah tdi je dr pukul 12 smpai 1

Kalau ada antara tiga ni: 1. Kontraksi kerap selang 2-5 mins dalam sejam 2. Pecah air ketuban 3. Tanda darah Tu maksudnya dah nk bersalin..sila ke hospital segera.

5y ago

Aah kena alert dah kalau kerap rasa macam tu..dah perlu standby hosp bag dll. Baca Surah Maryam, bykkn selawat, baca Ya Fattah, doa nabi Yunus, ayat Kursi..inshaAllah dimudahkan..

Tanda2la tu.. Kalau sakit dah kerap.. Boleh daj pegi hosp

boleh je g hosp utk cnfirmkan..n buat ctg scan..dulu sy 39w, perot asik mgeras je..tp baru bukak 1cm..doc suh balik umah dulu 😊