Menyusu anak

Sy nak tanya salah ke sy menyusu anak guna botol tp guna susu badan. Suami sy asyik persoalkan sy pasal ni. Dia rasa sy tak pandai menetek anak. Sy da check tanya nurse betul ke position menyusu anak, nurse ckp betul, tgk pada baby jugak. Nurse ckp janji bg anak minum susu tak kisah nak menetek ke bg botol ke. Sebab anak sy ikut angin nak menetek ke tak. Kadang menetek okay. Kadang nak botol juga. Anak sy baru sebulan. Dia iugr baby. Masa lahir 36 minggu kecik berat 1.82kg. Baby menetek kejap mcm susah dia nak minum sbb nurse ckp puting sy besar sgt tp mulut baby kecik huhu. Sy pon ada campur susu formula mmg start tu guna botol lah. Sy pelik betul dgn suami sy. Sy ckp janji baby cukup minum membesar sihat. Dia seboleh2 suruh menetek jgk. Baby pon ikut mood, takkan sy nak biar baby menangis paksa menetek. Benda mcm ni pon boleh buat gaduh huhu. Stress rasa

4 Balas

Banyak benda yg kita nak fkirkan lepas melahirkn ni awk, suami saya pn macam suami awk jg masa memula stay dgn sy dan anak.. anak saya pun iugr berat 1.66kg je mulut memang sangat kecil dan masa di Nicu tu nurse dah ajar cara susukan anak dgn susu badan ni tp anak xdpt nak masukkan mulut dekat nipple saya pasal nipple sy pun besar dan pendek mcm mna la jg anak dgn mulut kecilnya tu nak masukkan.. So mmg sy pam susu bagi anak dlm botol je laa, mula2 tu susu mmg meriah tp selepas sebulan dah boleh nampak susu drop sgt. Bila sy rasa susu dah drop sy bagitau suami belikan susu fm sbb anak x ckup dah dgn susu badan. mula2 tu mmg suami persoalkan knapa x bagi direct, sy bincang baik2 dgn suami bagi suami faham btl2. Suami ni fkir smua senang je sbnrnya sbb mereka x rasa tu semua, yg mrka tau adalah anak sepatutnya susu badan ibu tu je. Sebab tu laa penting nak bincang dgn suami.. lps bincang baik2 dgn suami bru suami fhm dgn kdaan sy.. Selepas tu selalu jg suami sruh pam2 susu dia xtau pn susu boleh drop lagi2 kalau anak x hisap direct.. jadi sy kena fahamkan dia psl ni juga.. skg anak fully fm, sblm2 tu ada try jg bagi.anak susu badan tiap hri sy ajar anak menyusu badan saya, smpi la pda satu tahap anak reject susu badan saya. dia dah xnak lg hisap susu badan ni, sedih jg xdpt nk bagi anak fully bf tp nasib x bgtu baik dlm hal ni. xpe janji anak sihat juga, bf ke formula x kisah yg ptg anaj sihat2..

Kita ni jadi ibu, kita tahu dah perangai anak macam mana. Apa yang dia nak, apa dia tak nak. Kalau boleh kita pun nak fully BF anak. BF ni pun memenatkan. Kadang2 susu pun tak cukup untuk anak. Anak menangis lapar rupanya susu tak cukup. Orang lain tak faham benda ni. Lagi pun kalau ikut situasi sis, kaedah pemberian susu tu berbeza, masih guna susu badan. Suami mungkin risau, kalau bagi botol, anak dah confuse botol dengan nipple, kalau tak direct feeding selalu, susu boleh drop. Bila susu drop, terpaksa bagi anak susu FM selalu. Nanti kena beli susu FM selalu. Mungkin itu kerisauan suami. . Sis jangan stress stress ya. Awak ibu, awak tahu apa yang terbaik untuk anak.

Mcm2 lahaiii laki awak ya

xsalah pun