Bersama suami hujung2 pregnant

sy nak tanya pendapat ibu2.. org kata elok bersama suami waktu da msk trimester 3 ni... supaya ada laluan.. Tp, belum apa2 sy dah rasa ngilu dan perut pun mcm mengeras2... terus hilang rasa keinginan.. bila sy xfikir pasal tu, baru ok.... bila start pula, saya rasa macam sakit lepas tu... sakit yg xth nak ckp mcm mn... Sy tkt, klo xbersama nanti susah nak bersalin. Anak last pun bukaan 2cm tu berhari2 smp kena induce sbb jarang bersama 😭😭😭😭 Apa ptt sy buat?#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

sis kena tau , stiap pengalaman bersalin x sama .. x septtnya bersama suami akan mudahkan bersalin .. itu rezeki masing2 .. sya anak no 4 pon 14 jam menahan contraction padahal x da pon bersama dgn suami dihujung2 pregnant tu sbb x larat and suami pon x brani kata nya😅 x da istilah kalau bersama dpt mudahkan bersalin .. cuma andai overdue , slah 1 induce semulajadi adalah bersama .. tu pon ada yg menjadi ada yg x .. try rajinkan diri berjalan, turun naik tangga ni kena buat setiap pagi .. mcm sya rmh mmg tingkat 5 x da lif pon .. hujung2 pregnant sya turun naik buang smpah setiap pagi .. kalau nak turun naik tnpa sebab idok laa den buat🤣🤣🤣

1y ago

Sbnrnya risau smp xleh tdo 🤣🤣 Dlu xmcm ni.. ada jgk tanda.. ni rs mcm jauh lg ni blh pergi..🫢

btul sis..sbb saya anak pertama..memang tak pernah bersama selama saya tunggu hari nak bersalin...sekali nak bersalin Smpai 2hari pembukaan tetap 3cm...doktor saran kn saya cazer sbb takut baby mkn najis kat dalam...😅dah besalin smua tu .jiran kat sebelah wad tnya kenapa kena caser..saya bgitaw la sbb apa...dia bgitaw Sya makin due kita dekat makin kerap bersama lgi bgus .sbb dia buka laluan tu dan senang keluar kepala baby...bayk dia citer😅anak dia smua lelaki 8 orang..dia kata dia paling lmbt 2jam sakit dah terberanak.....dalam hati saya best nyer..nak jgk MCM tu😅

1y ago

Tula sis.. last iktiar sy.. bukan apa, klo ada tanda skit2 okla. Ni mcm xde 🥲🥲 Contraction pn xkerap.. xkan sy nak g gim angkat berat plak kan 😆. Klo jln2 tu, suami siap tegur laju btl jln 🤣🤣

Tips bersama suami tu sememangnya betul. Tapi saya tak beberapa setuju yang puan cakap nanti akan susah bersalin bila tak bersama suami. Sebab bagi saya, journey bersalin untuk setiap anak berbeza. Saya pun masa hujung2 trimester ni mana nak larat nak bersama. Takkan nak paksa, tak selesa..... Mungkin puan boleh cari alternatif lain. Squat ke, turun naik tangga.

1y ago

sya jarak anak 8tahun.. skrg prgnnt balik time 28minggu baby mlitang doc ckp..sya cuci kain sikit2x pakai tgn..sy cuci kain pakai tgn sikit spya dpt duduk mcngkung hari2x slma 15minit.. 29minggu p klinik nurse cek baby daa turun ke bawa...coba test mcngkung hari2x wktu pagi..bgun pagi sujud kjp slma 5minit

sye skrg 32week still ok lg klu bersama walaupun kdg2 mood swing tp ble dah kena rangsang tu trs "onz" jek 🤣tp sye kt bwh jela suami yg byk main peranan... nk ligan2 mcm omputih mmg idok ler x larat dh hahaha .. slow² and steady jek.. jnji sama² puas sbb lps bersalin nt lama pulak kena berpantang nye kan 😆

1y ago

btl sis.. dlu muda2 mcm tu la.. kira 32weeks ni da aktif buat mcm2 nak bg senang jln.. suma ok.. Skg ni dah tua skit, aduii rasa lain.. kurang skit minat.. tp layan jgk.. tkt kang susah nak beranak.. nasib suami pn mcm ok je..

Dia ikut org rasanya. "Selalukan bersama suami" ini nasihat doctor saya, saya ikut je. Contraction tak sampai sejam dah beranak. Tapi awak kene rajin berjalan jugak, rajin buat exercise dan kene active. Kalau selalu baring je takkan menolong la

1y ago

sis bersama tu buang dlm ke luar? Sbb sy bc dlm internet air mani suami blh bt contraction... rasa sakit n xthn lps tu... so slalu sy mtk buang luar.

Tips dia jangan ganas" tuje saya pon pesan kt husb gituh kalau x mnng ikot nafsu depa la