Meroyan gugur

Hi sy nak tanya, mcm mana nak elakkan diri drpd meroyan?? Sy baru lepas gugur kandungan pertama 6w. Hati ni rasa sayu n sebak je.. tolong bantu sy....#pleasehelp #FirstTime

21 Balas

Hai sis, saya dah kahwin 4 tahun. Bulan 3/22 haritu saya gugur. Saya berpantang 2 minggu, berurut & lepas darah nifas stop. Saya amalkan jamu, tuk cuci rahim. Alhamdulillah, bulan 4 saya period semula. Dah habis period, saya dgn suami usaha lagi. Alhamdulillah bulan 5/22 saya hamil semula. Skrg 4 bulan usia kandungan saya, semoga ada rezeki 🤲🏻 Kesimpulannya, sis jangan putus asa. Jangan sedih, happy2 selalu. Anggap yg kandungan gugur tu untuk sis lebih bersedia untuk kandungan akan dtg. Jangan tinggal folic acid, boleh ambil multivitamin jugak untuk suami & isteri. Sbb ovum & sperma perlukan vitamin yg cukup untuk survive. Ingat satu ja, semua yang jadi ada kebaikan yang kita tak tahu. Panas Hujan baru muncul pelangi, In Sha Allah 🥰 jangan sedih2 ye 💪🏻

2y ago

(Amway daily multivitamin - saya & suami ) multivitamin ni dah ada folic acid dalam dia 0.4mg = 400mcg , jamu yang saya sempat makan haritu1 box bellrossa habis, lepas tu try jamu kak km pulak tapi tak sempat habis, baru separuh dah lekat. saya memang ada baca kat tiktok, ramai yg komen ambil jamu kak km terlebih subur. Hehe betul kot

kakak saya gugur awal tahun lepas lepas 2 tahun kawin. xhabis sedih gugur. ada tumor kat kepala pulak. smpai skrg xsihat2 lg. stress ngn semua tu smpai kene jmpa psychiatrist. skrg da dekat 5tahun kawin. doktor xbg dia pregnant dulu sbb takut tumor membesar balik, nnt gugur lg sbb main ngn hormon. saya kawin lambat setahun dr dia nak masuk 2 da anak. ni anak kedua dia selalu tanya perkembangan baby, suami dia teringin nak jaga baby, nak dpt pggilan ayah tp anak sulung saya jenis takut org, dia harap yg kedua ni ok ngn dia. haritu baru dia bgtau nak pilihkan nama baby. saya ok je asalkan boleh buat dia happy sikit. harap awak tabah ye. kalau awak sihat, insyaAllah ade lg rezeki lepasni. selalu org lepas gugur senang lekat 💞💞💞

Sy pun gugur masa 6weeks. Stress kerja. Apa sy boleh cakap, ya memang sedih sgt. Stress sgt. Dlm tempoh nk dpt pregnancy seterusnya tu mcm jauh je lagi. Tapi sabar la kita mampu. Banyakkn doa. Sy selalu doa supaya dapat anak yg soleh solehah. So bila asyik period tu sy fikir ohh mungkin kali ni tak pregnant x dapat anak soleh solehah kot. Next month pregnant mesti dpt anak yg soleh solehah tu. Hehe Ulang tiap bulan. Sedih memang. Tp control mindset. Dan banyakkn bersangka baik dgn Allah. Doa byk2 masa solat qiamulail. Alhamdulillah tengah pregnant trimester kedua skrg. Tak sangka sgt. Tp pengalaman ni buat sy jadi lebih matang lebih bersabar sgt2. InsyaAllah. Allah je tau apa yg terbaik utk kita sis ❤️

Sy keguguran masa nak masuk 4bulan. Mula2 mmg sedih. Ank first pulak tuh. Tpi sy fkir, ada sbb knape sy keguguran. Boleh jdi bahayakn kesihatan sy atau anak, mngkin boleh jdi sbnrnya sy belum ready, fkir bnyak bnyak Allah tau apa yg trbaik utk kita. Jngn risau sis. Ada bnde terbaik lgi Allah nk bagi utk kita. Jngn sorang2 okeyy. Klau sy bila pikir bebukan kdang sy main tiktok, tngok benda lawak. Sbb kdang bila teringat, sy dngar apape surah lagi teresak teruk smpai sedu sedu 😂 lama2 in shaa Allah, kita boleh terima. Allah lebih tau apa yg trbaik utk kita. Mngkin ada sbb yg tak diingini akan berlaku kalau bnde ni tak jadi pd kita.

bykkan bersabar dan redha sis,sy juga penah keguguran..penah rsa sedih apa yg sis rsa,selalulah berdoa ingat pd Allah insyaallah Allah akan kurniakan sis rezeki zuriat lg di masa akan dtg...amin2.. sy alhmdulillah lepas 3bulan keguguran,lekat balik ank slung sy dh 4thun..skrg sy hamil lg ank kedua 37w,menunggu hri nk bersalin ja... sis kena byk2 berdoa percya pada ketentuan Allah,percaya pada rezeki Allah.. kak sy 12thun sis tgu nk dpt rezeki,sanggup berhabis duit buat ivf semata2 nk ank.. syukur tahun nie rezeki dia,elok tau sy hamil dia pn hamil juga... jgn berhenti berdoa,berusaha..

2y ago

Salam kak sis mkn pa lekat balik.. Saya pon skrg ttc dh 12 thn.. Pernah kguguran thn 2010. Smpai skrg ssh lekat😭

hi, sy pun baru je gugur bulan lepas, anak pertama lama jugak tunggu hampir 2 tahun, tapi nak buat macam mana Allah lebih tahu dan lebih adil daripada kita sangka. Banyakkan bersabar awk, sy faham perasaan awk, sakitnya perasaan tu. Sy haritu, gugur 10 minggu bila pegang perut, sedih je..terasa je dia ada. Tengok upt yg double line dulu rse sedih je, teringat je perasaan tu, happy sgt ada die dalam rahim ni. Awk banyakkan bersabar. In syaa allah ada rezeki yg lebih baik. Fikir baik dgn qada dan qadar allah. Allah nak hadiahkan kita dgn sesuatu yg lebih baik tanpa kita sangka.

bnykkan bersabar dn redha..ape y jd bkn saje2..kadang gugur berlaku sbb Janin x sihat..mgkin x sempurna.Allah Tau kemampuan cubaan Dia pd kite.mgkin klau Janin x sihat walau membesar ujian lain pd awk bile lahir nnt sbb tu awal2 berlaku keguguran.sy pn pernah alami..bb sulong meninggal dn kedua keguguran 3 bulan..betul sedih..tp yakin Allah tu Maha mendengar dn Mengetahui..ape y sy bt sy ikhlaskan hati dn redha.. Alhamdulillah Allah gantikan y terbaik.Smge sis terus d beri kekuatan dn d ganti paling terbaik

Cm saya xley trima. Tahu ggur hari2 menagiss . Kat ward menagiss smpaii katil sebelah tgok. tapi saya kuat kan hati patang suami pun bantu orng sekeling pun kena suport jgak kalo kawan2 tnye kenapa jgn reply pape awk buat diam je lepas dari dua mnggu awk rasa lega and jumpa orng baru awk reply blik cm too laa sya kawan2 wassp tnye kenapa saya diam je lepas dari dua mnggu bdan rasa ok baru saya reply . 3 bulan too pregnant 🤰🏼 blik alhamdulliah skrng bby dah umur sebulan . Semoga awk kuat ye

saya pernah keguguran 8 minggu mula tu sedih sgt2 tapi saya x mau lyn kan perasaan ni.saya berdoa kepada Allah munggkin ada rezeki lagi lepas ni.Alhamdulillah selepas keguguran thn 2010. 2015 dah dapt zuriat baru lelaki pulak tu.sekrng baru 9 minggu untuk kandungan yg ke 5.setiap apa yg Allah ambil dari kita Allah akan gnti kan yg baru lmbt dengn cepat.semua ujian dari nya.jgn kan layn perasaan tu.buang jauh2 insyaallah mst ada rezeki sis.dengn kesabarn yg Allah uji.

Sis jgn dduk sorang2 ye sis. cuba ajak suami bercuti or jalan2 untuk cuba lupakan rasa sedih buat seketika. Sis bawak bercakap dgn org yg positive. elakkan org yg negatif. Bykkan doa supaya allah gantikan kesedihan sis dgn pahala dan ganjaran syurga. Minta allah kuatkan hati sis utk redha. tak mudah tapi inshallah. one step at a time. sikit2 inshaallah sis akan rasa lebih baik. semoga allah kurniakan sis zuriat yg sis impikan pada masa yg tepat.