frolic acid sebab Baby besar dlm kandungan

Sy nak Tanya la.. Betul ke folic Acid ni boleh menyebabkan Baby besar? Sbb kak ipar sy mengandung Baby besar sbb folic acid??

25 Balas

Memandai ja org tu ckp folic acid buat baby besar😅 sy keja farmasi hospital. Mmg sy akan advice pesakit utk makan hari2 smpai habis. Bagus utk baby. Utk elak kecacatan baby and perkembangan baby jugak. Yg buat besar tu sbb momy2 smua suka makan mentekedarah mkanan manis2 bukan sbb folic acid ye 👌

4y ago

Klau sis nak baby sihat. Ambikla folic acid. Sy sblom nikah dh start ambik folic acid. Alhamdulilah lepas 3x period dh lekat

Folic asid ni tuk pertumbuhan tulang baby..saya ank pertama smpai ketiga xmkn folic asid tp ank2 besar jugak,3.4kg,3.73kg n 4.16kg xmkn pon sbb org2 ckap takut nti ank lahir besar tp besar jugak..skrg 17w ank no 4, 2bulan sblom ngandung dh amik folic asid sbb taun lpas gugur masa 13w.. so baik amik utk baby..

Sis. Folic acid ni banyak khasit untuk ibu mengandung dan perkembangan janin. Siapa yg cakap baby besar tu eh? Meh saya hempok sikit. Memanglah dari minggu ke minggu baby akan besar sebab kita nak tumbesaran dia normal dan baik. Suka suka je orang tu eh!

4y ago

Haishh apa dah. Makan je sis. Benda tu elok. Sekarang zaman moden tak macam dulu nak makan herba bagai. Benda dah mudah tak perlu ikut zaman dulu lagi dah. Apa mak mentua awak cakap tu yekan je. Buat jangan.

No la sis. Jgn ikot or percaya ckp2 org bukan bidang dia. Folic acid ni bgus utk tumbesaran baby yg start nk membesar tu. Baby besar ade bnyk sbb. Antara ibunya ada GDM, genetic. Xde nye ubat kk buat baby kita besar melebihi apa yg patot

Klu asid folic menyebabkan baby besar kenapa doktor bagi kita mkn?..sedangkan doktor pun saran kita supaya jaga pemakanan takut ank besar sgt susah nak bsalin nanti..klu ada diabetis pun boleh buat ank besar jugak..

folic acid elok untuk elakkan kecacatan bayi dan tumbesaran tulang belakang yg sempurna. yg menyebabkan baby besar tu sebab mentekedarah makanan bergula bnyk sis 🤦🏻‍♀

asic folic tuk pembntkkan tulang baby bkn buat baby besar....klu baby besar mngkin disebabkan fktor keturunan @ kncng manis...

Takde laa. Folic acid sangat penting utk elakkan kecacatan janin. Yg buat baby besar selalunya kita ada kencing manis.

Saya makan vitamin folic acid yg kk bagi & makan makanan yg mengandungi folic acid. Baby lahir elok je 2.47kg 38weeks

Folic acid utk perkembangan bayi.. makan byk Sgt karbo .. tu yg menyebabkan baby besar...