Folic acid

Hai ibu ibu. Saya nak tanya, folic acid tu kan kecik. kadang kita telan pun tak rasa sgt, pastu kita plak tetiba blur dh makan ke belum eh folic acid ni? kita ambik lagi satu folic acid pastu makan. ada effect tak ye dkt kandungan? Btw sy dh 33w. hopefully ada pencerahan la. sbb sometimes pelupa ni memang la alahai 🥹

2 Balas

Hahaha kelakar kan kita ni ibu2 mengandung. Sama lah mcm saya kadang lupa dah makan ke belum. Rasa mcm dah rasa mcm belum 😂 biasanya kalau saya lupa dah makan ke belum saya terus tak makan 🤣🤣 sbb bagi saya, saya dah makan sayur, buah tu pun dah ada folic acid hahahaha. Tapi tak selalu lah kadang2 je huhuhuhu

2y ago

tu la 😂 saiz kecik sgt kan dh tak ingat. Kalau sblm ni gedabak besa obimin ditelan, ni yg 4 sekawan ni yg kdg folic acid dia terlupa haha

xda effect mommy..tp xke mcm overdose? kalau mommy was2 beli obimin je...sehari sekali ...sama juga cukup vitamin yg perlu utk ibu dan anak

2y ago

dia tak selalu, kdg kdg je cenggitu 😅 dh cari dh jawapan dkt tiktok, ada sorg pharmacist tu kata folic acid tu soluble. jadi dia akan serap apa yg perlu then yg lebihan tu dia akan buang dr air kencing. tq puan info ya. kalau dulu preggy anak first memang makan obimin je sampai bersalin. skrg preggy anak ke dua dr kata folic acid n iron tablet dlm obimin sikit. tu yg dia bagi multivitamin 4 serangkai tu 😁