Naik moto ketika hamil

Sy nak tanya, boleh ke wanita hamil naik motor. Sebab kawan suami sy kata tak boleh. Tp tak dinyatakan kenapa. Masalahnya, sy & suami hanya ada motor ?

121 Balas

Sy ulang alik g keje Naik motor sis Dan baru2 Ni sy kemalangan..alhamdulillah hanya cedera ringan Dan sy scan bby pun ok..so sy continue Bawa Moto sbb pjj dgn suami..ank2 pun sy yg antar g skola ulang alik Naik motor..In Shaa Allah,tawakal pada Allah..Moga Allah permudahkan urusan sis..Jgn dgr kata orang sgt..

Wa'alaikumussalam... ape salah motor tu 😁 mak2 dulu hidup susah xde kete pun naik motor sampai 10 anak.. hihihi.. saya pn 1st anak g balik keje naik motor pn sihat walafiat.. jgn g sengaja langgat lobang bumber sume tu sudah laa.. sikap berhati2 tu penting, naik motor bukan nk g racing 😂

Boleh je sis janji jangan lelaju, sy klw g checkup suka naik motor pasal klw bawa kete kk jarang ada parking, dan juga pepagi jalan raya sesak, meski pun sy boleh drive sy mengangada minta en somi Anto, nak manja2 sikit ngn en somi bior lebih mesra gitu, klw naik motor boleh kan peluk 😂😂😂

5y ago

Terima kasih jawab soalan sy 😊

Bergantung dgn org jga..klu janin tu kuat blh je..sy hari2 naik moto g kje ngn husband,tp x jauh pn..dlm 10 mnt smpi..dr anak first smpi ke 3 ni mmg bnyk naik motor dr krte klu g kje sbb cpt smpi..tp ade jga yg x blh nk naik motor sbb takut janin tu x kuat nti blh keguguran..

boleh je sis nk naik mtor.. sy pn naik mtor jgk wlpn keta de.. tp jgn la laju2 sgt n pijak lubang.. bhati2 time bawak mtor.. xde salahnya.. kl sis bwak sdri make sure sis xpkai slipar tumit tggi.. pkai kasut, kl sy suami srh pkai kasut yg selesa.. kasut xtggi snng nk bgerak nnti

Xde APA sis.think positif.gtau Suami jangan bawa Moto laju2 je.hati2 bawa,jangan langgar jalan berlubang.kang skit prut. Saya Dari anak 1st tiap Hari pergi balik Naik moto.saya xsuka drive keta.rimas.masok preggy kedua Pon setia ngan Moto je pergi balik kerja tiap Hari.

alhamdulillah saya jgak dulu masa mengandung anak pertama naik moto. even saya tak tahupun yg saya dah preggy 5 weeks, tp Allah ada dia jga smpai anak saya lahir. Moral of the story is bersyukur dgn apa rezeki yg Allah bagi. Maybe rezeki kita lepas ada baby kita tak tahu..

Boleh je sis , kita ni nak bawa masa hamil pun boleh , saya p kerja naik motor ja . Tapi slow slow , tengok bumper dan hindar lubang tu paling penting . kalau tempat kerja agak jauh . Kena gagah bangun awal lah . Inshaallah tak ada apa , banyakkan berdoa . Ameen ya rab .

hai sis . sya skrg 31weeks dri awai pregnant smpai skrg prgi mana² semua dgn moto jerr . sbb sya tkde kreta . Alhamdulillah tkde papa . klau jalan ada lubang ke ada lopak ke . elakkan lahh . jangan langgar . doa yg baik² jadi pun yg baik2 , InshaAllah

Saya Dan Suami Riderr Pegi Konvoi Naik Moto . Pegi perak 'pahang. Dalam keadaan mengadungg. Tak tahu kata saya mengadungg. bulan8 chek baru tau mengadung. sebelum xtau .alhamdulillah baby selamat takde jatuh keguguran . Sekarang dah 22weeks 😍😘