Mengidam makan pedas

Sy mengandung 6minggu 4hari blh ke sy nk mkn ramen Samyang??

26 Balas

sy tnye doktr, actually okay je kalau nak makan meggie. cuma air rebusan pertama tu buang and banyak kn sayur dalam meggie tu. tk kisah meggie apa pun, boleh je makan. cuma jgn selalu.. sbb doktor ckp meggie tk de nutrisi, and baby prlukan nutrisi untuk dia membesar. that's why kene bnykkn sayur. sy w5 lgi dh makan meggie, dh tu je boleh telan hehe. that time sy tk tmbh syur pape pun. pastu doktor suruh ltk syur2 ke ayam ke bru okay sbb bila makan meggie w/o syur etc mmg kenyang. but kita jelah yg kenyang, baby tk dpt apa pun. kesian dia.

Sy dah 27 week, sebenar nye teringin jgk nk mkn samyang. Tapi tak berani nak mkn lagi samyang wlaupun setengah peket.. Sbb sy ada gastrik dan pedih ulu hati. Nti badan tak selesa plk nk mkn. Lagipun msg tak elok utk baby, kalau mkn kadang2 boleh la.

Dia ikut individu juga kan ? Kalau try tapi badan tak boleh terima , jangan teruskan . Ada orang badan dia okay and perut boleh terima . Ada orang tidak . So tengok pada diri kita juga okay 😘

saya awal awal pregnant masa tak ada alahan makan kerabu maggi thai seminggu jugak la bila ada alahan terus stop sampai sekarang tak bagus untuk perkembangan baby jugak tu.

sy dh brp kali mkan,xterkira dh..tp sy mkan dgn ayam/telur & sayur byk..sbb sy alahan nsi,klau dh lapar sgt tu je yg boleh telan,maggi kari biasa pun xboleh telan

1mo ago

kan,sy biskut sje pun xkenyang jugak haha..kerap lapar pastu berat naik sbb byk mkan biskut/roti

jangan pedas sgt tau. tk elok sbb tu pedas tiruan. ada kes kt kg sy. anak dia meninggal dlm perut lps mkn samyang,jenazah bby dlm perut kuar jd merah satu badan. mcm terbakar.

Saya 5week da telan ramen 😂 betul2 mengidam cuma tk letak pedas sngt and makan share ngn husband 😂 kene kawal jugak jgn smpai berlebihan ya 🥰

20w here. teringin jgk nak mkn sikit. nampak sedap tp xberani nak tanggung risiko sbb hari² heartburn attack eventho xmkn benda yg pedas.

6 weeks baru janin awak , atas nasihat saya better jangan dulu tau , tunggu dalam 15 weeks keatas baru makan tau 🫶🏻

masa first trimester kalau boleh tiap2 minggu nak samyang huhu. tapi suami bagi makan 2minggu sekali je. boleh lah buat raso2