Scan masa 5week5day, tapi doctor bgtau yg rahim masih kosong tak nampak apa2..

Sy mengalami keguguran pada bulan may yg lepas..lepas 2cycle of period, sy decide nak cuba lagi and alhamdulillah buat upt and keputusan positif..tapi sbb trauma sejak keguguran yg lepas, saya decide utk buat ultrasound awal sikit which is 5weeks 5days..tapi tadi masa check doctor tak nampak apa2 lagi dalam rahim sy..selalunya sy baca artikel, masa 5weeks dah akan nampak ‘gestational sac’ dgn ‘yolk sac’ walapun baby masih tak nampak lagi..tapi rahim sy td kosong lagi..sy takut, trauma and kecewa kalau apa2 lg jadi pada kandungan ni..ada siapa2 tak yg pernah experience the same?boleh jadi baby masih terlalu kecil utk buat ultrasound?please help me :(#momlife #bantusharing #1stpregnnt

16 Balas

kes sy bulan 12 tahun lalu keguguran smpai kan 6 bulan x buka fb sbb trauma x bole tengok posting org bab hamil ni air mata sy sndiri mengalir sgt² sedih....bulan 9 sy delay period 4hari cek upt double line sblm buka buku sy scan 5w xnmpk apa² lagi d sbbkan takut mengharap sy scan balik after 11w kantung dan janin da nmpak jelas kiraan doc pun mcm da 13w Alhamdullilah alahan teruk tahap langit sy makan buahan ja dan susu anmum...nasihat sy sis jgn stress dan jgn buat kerja berat bahagiakan diri sejaa 😘😘

4y ago

Sy keguguran tahun lepas sy uninstall apps ni.. Lama juga baru sy install balik..

sy pun trauma scan xnampak ape2. yelah. dh 4 kali pregnant. 3 kali keguguran. tak nak dh kecewa. tpi alhamdulillah rezeki kali merasa peluk ank sendiri. awal2 aritu bukak bku pink 5 weeks. doc scan xnampak apa. cuak dh. last2 bgi tarikh scan lain. masuk 13 weeks scan smula. nampak dh baby ngn heartbeat smua. syukur sgt. Allah je tau perasaan 1st time nampak baby ckup sifat sempurna. sebelum ni scan asyik dpt kantung kosong takde isi even dh 10-11 weeks.

4y ago

Semoga saya dapat merasa moment macam awak. Scan nampak heartbeat baby. Nak scan pon jadi takut. Doakan kandungan saya ok sihat sempurna ye.

saya mula² scan 6 week nampak rahim je kosong, lps tu scan lagi 9 week nampk kelip² je doc kata tu jantung baby. latest scan 14 week alhamdulillah nampak semua dah kaki tgn dia kepala dia, ni tak sabar tunggu next checkup nak scan lagi ,. saya rahim lemah penah bleeding 11 week, kena byk rehat , sis awal lagi tu banyakkan rehat jgn buat kerja berat² semoga dipermudahkan semua ye🥰

3y ago

saya pub bleeding on off lepas itu stop. tapi bila scan doctor cakap rahim kosong tapi upt positif. i rasa risau sangat.

Sy jg miscarriage last May, n syukur upt positive.. Sy jg trauma, n cek ultrasound awal in private clinic time 7weeks..scan show bru 6weeks. N nmpk sac n yolk sac tp keci sgt lagi. Now 8week, ukuran mmng membesar tp blm ada heartbeat. Risau jg ni. Sentiasa risau. Sis tunggu lagi lah dlm bbrapa minggu ya, mgkn ovulation day lmbt.

sy pun tahun lepas keguguran sbb kndungan xjadi .. skrg sy tngh pregnant 11w6d .. blm scan lagi .. buat buku dah .. hri isnin ni bru ad app kat kk utk scan.. risau jugak sbb penah keguguran ..

doc ada ukur rahim tak? biasanya kalau da ada kantung rahim kita akan mmbesar.. sy scan 5w da nmpk kantung tp belum ada baby. 8w scan lg baru nmpk baby dan heartbeat.. cuba scan lg nnti..

saya sis,scan 5w5d baru nampak kantung kosong,hari ni 6w2d scan balik dekat klinik swasta kantung makin besar cuma baby belum nampak..nasib kita samaa

sy 5week - kosong tak nmpk apa2 6 week - spotting & nmpk kantung kecik 7 week - kantung shja 9 week - nmpk janin & heartbeat

3y ago

okay sis.. sbb sy pn ada spotting ni skrg

saya scan masa dh 10w..😅bila scan dh nmpk bntuk dlm perut ni..suka je rasa😄

sy scan 6 mggu bru nampak kantung. tu pun nmpk kantung je. baby heartbeat 10w bru nmpk.