Kegatalan ketika third trimester

Sy mengalami gatal-gatal di seluruh tangan dan kaki sejak 01/07 sampailah sekarang pada usia kandungan 34 week. Dah 2x jumpa Dr, bagi ubat sapu dengan calamine lotion. Ada apa2 ubat lagi x utk hilangkan kegatalan,,,?

3 Balas

Hi. Jika puan guna sabun anti bacteria stop kan penggunaan ya. Boleh pilih sabun yang mempunyai moisturizer dan boleh juga yang kurang buih. Setahu saya calamine lotion lagi mengeringkan sebab saya pernah tanya doc. Kalau nak guna jangan terlalu kerap. Bila makin kering lagi trigger gatal pada kulit

saya pun pernah kena gatal-gatal seluruh kecuali muka. . nk masuk 36 weeks. . pergi KK, Dr bagi Aqueos Cream (ubat sapu) & T.Loratadine 10mg (ubat tahan gatal). . alhamdulillah sekarang dh tak gatal tpi ada parut sbb dulu duk garu je sbb tak tahan 😅 nasihat dari sy, jangan garu kalau gatal

kalau gatal sangat mungkin d sebabkan ada serious liver condition dipanggil Cholestasis . sis check dgn doc. klu ada ubat. sebab takut ia akn effect pada baby nti jika tidak d cegah awal