Asid folik

sy makan asid folic bersama susu annum boleh ke ? Sebb klau dgn air kosong je rasa nk muntah je.

15 Balas

nurse pun ade ckp kt sye klu mkn asid folid jgn amik skali dgn mnuman jnis tenusu atau kafein sbb asid folid tu xd serap..lbih elok mnum jus oren..klu loya jgk..lpas mkn asid folid tu mkn buah..sye amik asid folid dgn i msak je tpi lpas tu sye mnum jus pati delima utk naikkan hb

Definitely NOT ❌ Sbb kandungan kalsium dalam susu akan menganggu penyerapan acid folid. Jarakkan pengambilan susu / kalsium sekurang2nya (2jam) selepas ambil acid folid.

3y ago

Yup. Betul tu. Maksud saya jarakkan pengambilan kalsium ataupon susu sekurangnya (2jam) slps awak makan acid folid. Kalsium atau susu penting jgk untuk awak & perkembangan baby dlm kandungan awak. Just jgn ambil serentak.

Bkn susu anmum dh ada asid folic ke.. Cuba sis Google kandung susu saya mmg minum.. And bca mmg ada asid folic

Xboleh. Nnt penyerapan vitamin tu xsepenuhnya. Kalau xleh minum ngn air kosong, minum dgn air oren/buah.

sis, apa2 supplement pun tak boleh minum dengan susu atau caffeine sebab akan mengganggu penyerapan

klau mkn ape² ubat @ vit kna jrakkan dgn susu at least 2jam. klau x sia² jela mkn vit sume tu

kalau saya ambil selepas minom minom ESP, macam mana 😱 selama ni saya salah ambil lah ye

sis,kna jarakkn 2jam la mkn ubt n minum susu .. nurse xd bgtau ke ? nnti hb bole drop

better try dgn jus oren sis. lagipun susu anmum tu kandungan gula tinggi sebenarnya.

sy guna sirap oren kurg manis atau sunquick tanpa gula klu nk telan asid folic tu