Peluang mengandung selepas keguguran.

Sy keguguran setelah 6 minggu. Apa yang patut sy buat untuk hamil lg sekepas ni ? Berapa lama sy perlu tunggu untuk mencuba lagi ?

5 Balas

salam takziah ya sis. nak ttc balik kena depend on kita punya miscarriage. sis dulu natural complete miscarriage atau dnc. kalau dnc kena tunggu lama sikit kalau natural boleh ttc after 1 period cycle meaning period yang lepas habis turun darah miscarriage. bukan time miscarriage tu. saya sarankan sis buat bertungku bertangas and berurut sekurang2nya 3 kali dulu before nak ttc semula. start google makanan yang boleh mempercepatkan proses pemulihan badan untuk nak mengandung semula. saya ambik gelatanize maca root (macam ginseng) untuk cepatkan proses pemulihan. saya buat bekam juga nak buang darah kotor yang ada dalam badan supaya next pregnancy darah saya flow dengan elok and baby boleh dapat oxygen yang mencukupi. saya sampai sekarang masih pantang ais untuk make sure pengaliran darah yang elok. saya consume fish oil and evening primrose oil sebelum pregnant semula untuk kesihatan wanita menyeluruh. sis juga boleh try jamu yang sis yakin untuk makesure badan sis dah buang segala darah kotor dalam badan. saya keguguran waktu 6 minggu juga natural complete miscarriage pada march lalu. start trying balik after sebulan lebih kot after 1 complete normal period. alhamdulillah saya dah pregnant balik may lalu without any more spotting or bleeding. pregnancy yang sebelum ni saya dah bleeding waktu 4 minggu tapi kandungan survive juga sampai 6 minggu. punca maybe sebab rahim terlalu kebawah ni makcik yang urut bgtau and banyak blood clot dalam badam makcik bekam bgtau. so before saya prepare for next pregnancy saya took care of all the possibility problem yang cause miscarriage dulu and do a lot of praying takkan berulang lagi. makesure to take folic acid dari sekarang. and all the best. semoga sis dimurahkan rezeki anak lagi in shaa Allah.

2y ago

sy nk tanya, lps berlaku keguguran, darah y keluar tu nifas la kan

Saya pernah baca sis, kalau early miscarriage bole je ttc balik lepas habis haid. Maksud nya kena track semula waktu subur. Tapi ini bagi kes lepas miscarriage yg bleeding tak lebih dari 2 minggu la ye sis. Atau pun bole je 1-2 cycle then ttc semula

pergi brurut. kalau DH dtg haid .lps hbis haid .try buat klpa bakar..Sya pun mcm Tu juga.bulan 4 gugur ..Bulan 5 dtg haid..Bulan 6 kmbli hmil...

Seeloknya lepas 3kali cycle baru ttc.bagi rahim masa untuk sembuh

Boleh dah cuba lagi