Tips bersalin pls, 1st time mom to be

Sy hrini 38w6d, due 15/11. Semakin dkt dgn due semakin takut. Perut dh trun bnyk tp masih tiada tnda² bersalin. Baby pon kdg² ja mngeras and x lama. Mlm² sy guna gymball, siang buat snaman kupu² tu. Btul ka snaman ni boleh cptkan bukaan? Apa lg amalan yg boleh dilakukan utk cpt bukaan? Sy nk tnya tips bersalin. Mcm mna nk lyn contractions? Breathing methods shj ka? Prlu mkn bnyk x wktu lyn contractions? Sbb kwn kata bdn jd lemah truk lyn contractions tu. Lpstu kalau in case ada trun tnda like bleeding setompok tp takdak rsa sakit contractions lg.. prlu trus ke pac ke tggu ada contractions dlu bru ke pac? Lg 1 kan.. MIL ada bg akar Siti Fatimah.. dia sruh mnum air rendaman tu masuk 39w. Sy tkut nk mnum sbb ada bca rmai nyesal mnum sbb sakit sgt² tp still xdak bukaan. Lps tu ada yg kata boleh mnum kalau bukaan dh 7cm ke ats . Kalo xdak bukaan lg jgn mnum sbb akn sakit. Pantang larangnya pon bnyk yg sy bca.. Sy ada bca jgk statement Dr kata jgn mnum.. hnya air bacaan alquran shj boleh mnum. Air akar² ni jgn mnum sbb ada cmpuran herba oxytocin yg kita xtau brp dos yg diletakkan. Sbb tu sakit sgt. #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom

1 Balas

1. sy tak pernah buat senaman m sis tu. tp ada juga sy terbaca ada org buat mcm tu utk cepatkan bukaan. 2. sy bersalin 3 anak,semua contraction non stop. menahan sakit contraction sehingga 4 jam,lepas tu bersalin. sy layan ja sakitnya sebab tak boleh buat benda lain,nak bernafas pun rasa susah. 3. nurse pesan kalau ada turun tanda kena cepat² ke hosp. sy 3 anak bila dtg contraction kerap,memang terus ke hosp walaupun tiada turun tanda. sampai hosp bukaan dah ada,dan sy bersalin hari yg sama. 4. betul. dengar cakap Dr. yg beranakkan kita ni Dr,bukan MIL. dengar boleh,buat jangan sekali. yg tahan sakit dlm LR,diri sendiri. memang betul kalau terlalu awal minum air akar fatimah boleh buat contraction hebat,tp bukaan tiada progress. kalau lambat ditangani boleh sebabkan rahim pecah. jd biasanya Dr akan buat czer utk elakkan risiko lebih teruk. sy tak pernah dan tak nak minum apa² air semasa hendak bersalin. sy nak contraction natural..Alhamdulillah,bukaan cepat. bersalin semua anak sy sgt² Allah permudahkan. kadang jiran² tak percaya sy dah bersalin sebab baru ja pergi hosp. bila balik bawa baby baru dorg percaya

11mo ago

haa okeyh kak.. sy elakkan jgk dr mandi air tu. terima kasih kak bg tips² yg sgt berguna 🥹. smoga sgala kebaikan kak dibalas Allah kelak 😊